Pączki z dyniowym pure i dżemem dyniowo - gruszkowym. Pyszne.
Składniki:
400 g mąki
1/2 szklanki pure z dyni
35 g drożdży
1 jajko
1 żółtko
40 g masła
120 ml mleka
3 łyżki cukru
1 łyżeczka cukru waniliowego
2 łyżki rumu
mały słoiczek dżemu
tłuszcz do głębokiego smażenia
Pączki dyniowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.W połowie mleka wymieszać drożdże z cukrem i odstawić żeby zaczęły rosnąć.
2.Kawałek dyni upiec i rozgnieść widelcem, odmierzyć pół szklanki. Do zimnego pure dodać jajka i cukier waniliowy, zmiksować blenderem.
3.Do miski wsypać mąkę, dodać drożdże, pure, roztopione masło i rum. Ostrożnie dodawać resztę mleka. Jeżeli jajka były duże lub pure bardziej wilgotne to może troszeczkę mleka zostać. U mnie nie zostało. Wyrobić miękkie, elastyczne ciasto i odstawić do wyrośnięcia.
4.Wyrośnięte ciasto rozwałkować na grubość 1.5 cm i wyciąć kółka. U mnie trochę większe niż szklanka.
5.Na każdy placuszek położyć małą łyżeczkę dżemu i dokładnie zlepić.
6.Smażyć na złoty kolor z obu stron.
7.Po odsączeniu i schłodzeniu polukrować lub posypać cukrem pudrem.
Komentarze