Pączki dyniowe

0 (0 ocen)

Pączki z dyniowym pure i dżemem dyniowo - gruszkowym. Pyszne.

Składniki:

  • 400 g mąki
    1/2 szklanki pure z dyni
    35 g drożdży
    1 jajko
    1 żółtko
    40 g masła
    120 ml mleka
    3 łyżki cukru
    1 łyżeczka cukru waniliowego
    2 łyżki rumu
    mały słoiczek dżemu
    tłuszcz do głębokiego smażenia
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Pączki dyniowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Drożdże 1. W połowie mleka wymieszać drożdże z cukrem i odstawić żeby zaczęły rosnąć.
  • Pure i jajka 2. Kawałek dyni upiec i rozgnieść widelcem, odmierzyć pół szklanki. Do zimnego pure dodać jajka i cukier waniliowy, zmiksować blenderem.
  • Ciasto 3. Do miski wsypać mąkę, dodać drożdże, pure, roztopione masło i rum. Ostrożnie dodawać resztę mleka. Jeżeli jajka były duże lub pure bardziej wilgotne to może troszeczkę mleka zostać. U mnie nie zostało. Wyrobić miękkie, elastyczne ciasto i odstawić do wyrośnięcia.
  • Wycinanie 4. Wyrośnięte ciasto rozwałkować na grubość 1.5 cm i wyciąć kółka. U mnie trochę większe niż szklanka.
  • Nadziewanie 5. Na każdy placuszek położyć małą łyżeczkę dżemu i dokładnie zlepić.
  • Smażenie 6. Smażyć na złoty kolor z obu stron.
  • Gotowe 7. Po odsączeniu i schłodzeniu polukrować lub posypać cukrem pudrem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Tłusty czwartek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować