Pączki dyniowe

0 (0 ocen)

  • 2 godz. 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Wspaniałe, delikatne idealne na tłusty czwartek i nie tylko. Gorąco polecam.

  • 2 godz. 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Składniki

    40 dkg mąki pszennej
    1/2 szklanki purre z dyni
    5 dkg swieżych drożdży
    1 całe jajko
    1 żółtko
    5 dkg masła
    120 ml mleka
    5 łyżek cukru kryształu
    2 cukry waniliowe
    1 łyżka spirytusu
    konfitura różana
    cukier puder
    olej do samażenia
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery Pączki

Pączki dyniowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Dynia 1. Wykonanie:
    W połowie mleka wymieszać drożdże z cukrem i odstawić żeby zaczęły rosnąć. Kawałek dyni upiec do miękkości i zblędować, odmierzyć 1/2 szklanki. Do zimnego pure dodać jajka i 2 cukry waniliowe, zmiksować wszystko blenderem. Do miski wsypać mąkę, dodać drożdże, pure, roztopione masło i spirytus, dodawać resztę mleka.Wyrobić miękkie, elastyczne ciasto i odstawić do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto rozwałkować na grubość 2 cm i wyciąć kółka. Na każdy placuszek położyć łyżkę konfitury różanej i dokładnie zlepić. Odstawić jeszcze na ok 20 minut do podrośnięcia. Gotowe pączki smażyć na mocno rozgrzanym oleju na złoty kolor z obu stron. Po usmażeniu odsączyć z nadmiaru tłuszczu nz ręczniku papierowym i delikatnie ostudzone posypać cukrem pudrem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować