Jesienią robię sobie spore zapasy puree z dyni aby móc później wykorzystać ją do różnych potraw. Dzięki niej pączki nabierają wspaniałego żółtego koloru.
Składniki:
Pączki:
600 g mąki pszennej
op. drożdży instant (7g)
4 łyżki domowego cukru z wanilią
szczypta soli
3/4 szkl ciepłego mleka
2 jajka
1 szkl puree z dyni
1/2 szkl oleju rzepakowego
1 kieliszek rumu lub innego alkoholu
op. marmolady wieloowocowej
Lukier:
1,5 szkl cukru pudru
3-4 łyżki wody
kilka kropel aromatu rumowego lub innego
Pączki dyniowe z marmoladą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Składniki powinny mieć temperaturę pokojową.
Mąkę przesiać do większej miski. dodać cukier, drożdże i sól, wymieszać. Wlać ciepłe mleko, olej, jajka i puree z dyni. wszystko dokładnie wyrobić aby uzyskać elastyczne, gładkie ciasto. Gdyby ciasto było trochę za luźne można dosypać odrobinę mąki. Trzeba jednak uważać aby nie było zbyt twarde. Wyrobione ciasto przykryć ściereczka i odstawić w ciepłe miejsce na ok 1-1,5 godziny do wyrośnięcia.
Ciasto jeszcze raz zagnieść. Podsypać niewielką ilością mąki i rozwałkować na grubość ok 2 cm. Szklanką wykroić kółka. Pączki układać na desce natłuszczonej olejem. Przykryć i odstawić do napuszenia na ok. 30 minut.
W szerokim rondlu rozgrzać olej do temp. ok 170 stopni. Smażyć pączki po ok 3 minuty z każdej strony, wrzucając je najpierw spodnią stroną do góry. Po usmażeniu odsączyć z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym. Jeszcze ciepłe nadziewać marmoladą za pomocą szprycy z długą końcówką.
2.Lukier: Wszystkie składniki dokładnie utrzeć. Polać pączki.
Komentarze