Pączki z ciasta parzonego ( ptysiowego )

4.5 (155 ocen)

Jest karnawał są i pączki. W odmienionej wersji z ciasta ptysiowego. Bardzo lekkie.

Składniki:

  • Składniki :

    120g mąki,
    60g masła,
    3 jajka L,
    150ml wody,
    szczypta soli,
    2 łyżeczki cukru, ( do ciasta )
    1/2 szklanki cukru, ( do obtaczania )
    olej do głębokiego smażenia.
Wystaw ocenę:

4.5 (155 ocen)

Zobacz również:

Desery Pączki

Pączki z ciasta parzonego ( ptysiowego ) - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • paczki 1. Do rondelka wlej wodę i wrzucić pokrojone w kostkę masło. Postaw na ogniu i doprowadź do bardzo lekkiego wrzenia. Wyłącz ogień i wsypać całą mąkę, całość wymieszaj drewnianą łyżka aż masa będzie jednolita. Odstawić do ostygnięcia. Wbij jajka pojedynczo, za każdym razem miksując. Ciasto powinno by lśniące.
  • 2. W garnku rozgrzej olej. Małą łyżeczką nabieraj porcje ciasta i zanurz w oleju. Smaż na złoty kolor z dwóch stron. Łyżką cedzakową odsącz pączki z oleju i obtocz w cukrze. Pozostaw do ostygnięcia.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować