Pączki

0 (0 ocen)

Idealne na tłusty czwartek:)

Składniki:

  • * 3,5 szkl. mąki pszennej
    * 1/3 szkl. cukru
    * 4 żółtka
    * 1 całe jajko
    * 6 dkg świeżych drożdży
    * 1/4 kostki masła
    * 1,5 szkl. mleka
    * szczypta soli
    * 1 łyżka spirytusu
    * konfitura lub powidła
    * lukier: 1,5 szkl. cukru pudru + sok z połowy pomarańczy
    * 1 kg smalcu do smażenia
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery Pączki

Pączki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1. Drożdże rozkruszyć, dodać 2 łyżki cukru i pół szklanki ciepłego mleka, wymieszać, odstawić aby podrosły;
    2. Mąkę przesiać z solą. Jajko i żółtka utrzeć z resztą cukru. Masło roztopić;
    3. Do mąki dodać rozczyn, ubite jajka i zarabiając wlać resztę ciepłego mleka. Wyrobić dość luźne ciasto. Na koniec dodać spirytus i masło. Wyrabiać aż ciasto będzie odchodziło od rąk i naczynia. Przykryć czystą ściereczką i odstawić na 1-1,5 godziny w ciepłe miejsce aby wyrosło;
    4. Gdy ciasto wyrośnie wyłożyć je na blat i ponownie zagnieść (powinno być mięciutkie);
    5. Ciasto rozwałkować na placek grubości ok.2 cm i wycinać krążki szklanką. Na każdym ułożyć po 1/2 łyżeczki konfitury i dokładnie zlepiać brzegi formując kulkę. Pączki układać zlepieniem na spód na posypanym mąką blacie. Przykryć ściereczką i zostawić na ok. 1 godzinę aby wyrosły.
    6. W garnku rozpuścić tłuszcz. Smażymy pączki wkładając je zlepieniem do dołu i przykrywamy garnek pokrywką, smażymy około 1 minuty z każdej strony.
    7. Usmażone pączki wykładamy na papierowe ręczniki aby osączyć z nadmiaru tłuszczu.
    8. Z cukru pudru i soku sporządzamy lukier i polewamy nim jeszcze gorące pączki.

Porady

Zamiast konfitury jako nadzienia można użyć np.czekoladę lub krem orzechowy

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

4.5 (168 ocen)

Pączki

To może cię zainteresować