1.1. Drożdże rozkruszyć, dodać 2 łyżki cukru i pół szklanki ciepłego mleka, wymieszać, odstawić aby podrosły;
2. Mąkę przesiać z solą. Jajko i żółtka utrzeć z resztą cukru. Masło roztopić;
3. Do mąki dodać rozczyn, ubite jajka i zarabiając wlać resztę ciepłego mleka. Wyrobić dość luźne ciasto. Na koniec dodać spirytus i masło. Wyrabiać aż ciasto będzie odchodziło od rąk i naczynia. Przykryć czystą ściereczką i odstawić na 1-1,5 godziny w ciepłe miejsce aby wyrosło;
4. Gdy ciasto wyrośnie wyłożyć je na blat i ponownie zagnieść (powinno być mięciutkie);
5. Ciasto rozwałkować na placek grubości ok.2 cm i wycinać krążki szklanką. Na każdym ułożyć po 1/2 łyżeczki konfitury i dokładnie zlepiać brzegi formując kulkę. Pączki układać zlepieniem na spód na posypanym mąką blacie. Przykryć ściereczką i zostawić na ok. 1 godzinę aby wyrosły.
6. W garnku rozpuścić tłuszcz. Smażymy pączki wkładając je zlepieniem do dołu i przykrywamy garnek pokrywką, smażymy około 1 minuty z każdej strony.
7. Usmażone pączki wykładamy na papierowe ręczniki aby osączyć z nadmiaru tłuszczu.
8. Z cukru pudru i soku sporządzamy lukier i polewamy nim jeszcze gorące pączki.
Porady
Zamiast konfitury jako nadzienia można użyć np.czekoladę lub krem orzechowy
Komentarze