Grillowana pierś kurczaka z puree z brokułów

4.5 (169 ocen)

  • 30 min

Polecam:)

  • 30 min

Składniki:

  • filet kurczaka
    1 brokuł
    100 g ryżu
    3 ząbki czosnku
    1 łyżka masła
    1 cebula
    ½ łyżeczki curry
    oliwa
    sól, pieprz
Wystaw ocenę:

4.5 (169 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Grillowana pierś kurczaka z puree z brokułów - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1. Ryż gotujemy w osolonej wodzie,
    2. Drobno pokrojoną cebulę podsmażyć na oliwie, kiedy się zeszkli dodać zmiażdżony 1 ząbek czosnku i jeszcze chwilkę smażyć,
    3. Ugotowany ryż wrzucić na patelnię, podsmażyć z cebulką i czosnkiem dodając do smaku sól i curry;
    4. Filet kurczaka umyć, osuszyć i każdą pierś przekroić wzdłuż na 2 części, oprószyć solą i pieprzem;
    5. Smażyć na patelni grillowej posmarowanej oliwą około7 minut z każdej strony;
    6. Odkroić różyczki brokuła od łodygi, w garnku zagotować 2 szklanki wody. Wrzucić brokuły i 2 ząbki czosnku, gotować do miękkości, przez około 10 minut, odcedzić,
    7. Na patelni roztopić masło i smażyć na średnim ogniu, aż się lekko zrumieni;
    8. Ugotowanego brokuła i roztopione masło włożyć do malaksera, doprawić do smaku solą i pieprzem, zmiksować na puree.
    9. Na jeszcze ciepłe puree wykładamy grillowany filet i podajemy z przygotowanym ryżem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Brokuły Ryż

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować