Owsiano-ziemniaczane pierogi z nadzieniem jabłkowo-kokosowym w barszczu czerwonym

0 (0 ocen)

  • 30 min

Wyjątkowe danie na Twoim świątecznym stole

  • 30 min

Składniki:

  • 1 porcja:
    4 łyżki mąki owsianej
    4 łyżki mąki ziemniaczanej
    szczypta soli
    1 łyżka oleju roślinnego
    1/2 jabłka
    2 łyżki wiórków kokosowych
    20 ml koncentrat barszczu czerwonego
    250 ml wywaru rosołowego
    20 ml gorącej wody


Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pierogi

Owsiano-ziemniaczane pierogi z nadzieniem jabłkowo-kokosowym w barszczu czerwonym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Najpierw przygotowujemy nadzienie: do miseczki, na tarce ścieramy połowę jabłka, dodajemy 1 łyżkę wiórków kokosowych. Całość mieszamy i odstawiamy.
  • 2. Kolejnym krokiem jest przygotowanie ciasta na pierogi. Najpierw mieszamy 4 łyżki mąki owsianej z 4 łyżkami mąki ziemniaczanej, dodajemy szczyptę soli, łyżkę oleju roślinnego oraz 20 ml gorącej wody. Ciasto ugniatamy do momentu, aż stanie się jednolite. Rozwałkowujemy ciasto na powierzchni uprzednio posypanej mąką ziemniaczaną. Wycinamy wybraną foremką kształty. Następnie kładziemy na jedną powierzchnię łyżeczkę nadzienia,brzegi smarujemy gorącą wodą, nakładamy druga część i dociskamy brzegi.
  • 3. Na blachę rozkładamy folię aluminiową, polewamy odrobiną oleju roślinnego i posypujemy pokruszonymi płatkami kukurydzianymi. Następnie na blachę kładziemy pierogi. Całość pieczemy ok.15 min w 180 °C, w rozgrzanym uprzednio piekarniku.
  • 4. Przygotowanie barszczy czerwonego: Do wywaru z rosołu wlewamy 20 ml koncentratu barszczu czerwonego i czekamy aż się zagotuje. Następnie odstawiamy z palnika.
  • 5. Pierogi kładziemy na talerzu, posypujemy 1 łyżką wiórków kokosowych i zalewamy barszczem.

    Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Święta

Podobne przepisy

To może cię zainteresować