ardzo kwaśne owoce w słodkim cieście z dodatkiem płatków migdałowych - brzmi nieźle, smakuję nieziemsko :) Dodałam także resztę brzoskwiń. Polecam szczególnie wielbicielom kwaśnych deserów
Dla 10 osób
Składniki:
Składniki:
100 g cukru pudru
4,5 łyżeczki cukru waniliowego
100 g miękkiego masła
3 jajka
5-6 łyżek śmietanki 12%
150 g mąki pszennej
50 g płatków migdałowych
200 g czerwonej porzeczki
200 g porzeczkoagrestu
2-3 brzoskwinie
masło i pokruszone biszkopty do formy
cukier puder i owoce do dekoracji
Owocowy raj, czyli soczyste owoce zapiekane w cieście - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Porzeczki i porzeczkoagrest poodrywać od gałązek. Brzoskwinie przekroić na pół, usunąć pestki, a miąższ pokroić w kostkę, odstawić.
2.Miękkie masło utrzeć na puch z cukrem pudrem i cukrem waniliowym. Jajka wbić do osobnego naczynia, roztrzepać. Dodać je do masła z cukrami, nie przerywając ucierania. Gdy składniki dokładnie się połączą, wlać śmietankę. Do masy dodać mąkę i płatki migdałowe. Wszystkie składniki delikatnie wymieszać. Formę do pieczenia posmarować masłem i posypać pokruszonymi biszkoptami. Na dnie formy rozsmarować połowę ciasta, na nim ułożyć przygotowane wcześniej owoce i przykryć pozostałym ciastem.
3.Piec około 50 minut w temperaturze 180 stopni. Wystudzić, oprószyć cukrem pudrem i udekorować owocami. Smacznego :)
Komentarze