Owocowy raj, czyli soczyste owoce zapiekane w cieście

0 (0 ocen)

  • Dla 10 osób

ardzo kwaśne owoce w słodkim cieście z dodatkiem płatków migdałowych - brzmi nieźle, smakuję nieziemsko :) Dodałam także resztę brzoskwiń. Polecam szczególnie wielbicielom kwaśnych deserów

  • Dla 10 osób

Składniki:

  • Składniki:

    100 g cukru pudru
    4,5 łyżeczki cukru waniliowego
    100 g miękkiego masła
    3 jajka
    5-6 łyżek śmietanki 12%
    150 g mąki pszennej
    50 g płatków migdałowych
    200 g czerwonej porzeczki
    200 g porzeczkoagrestu
    2-3 brzoskwinie
    masło i pokruszone biszkopty do formy
    cukier puder i owoce do dekoracji
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Owocowy raj, czyli soczyste owoce zapiekane w cieście - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Porzeczki i porzeczkoagrest poodrywać od gałązek. Brzoskwinie przekroić na pół, usunąć pestki, a miąższ pokroić w kostkę, odstawić.
  • 2. Miękkie masło utrzeć na puch z cukrem pudrem i cukrem waniliowym. Jajka wbić do osobnego naczynia, roztrzepać. Dodać je do masła z cukrami, nie przerywając ucierania. Gdy składniki dokładnie się połączą, wlać śmietankę. Do masy dodać mąkę i płatki migdałowe. Wszystkie składniki delikatnie wymieszać. Formę do pieczenia posmarować masłem i posypać pokruszonymi biszkoptami. Na dnie formy rozsmarować połowę ciasta, na nim ułożyć przygotowane wcześniej owoce i przykryć pozostałym ciastem.
  • 3. Piec około 50 minut w temperaturze 180 stopni. Wystudzić, oprószyć cukrem pudrem i udekorować owocami. Smacznego :)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Owoce

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować