Owocowy raj

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 20 min

Pyszny, lekki, owocowy deser idealny na porę letnią, gdzie z każdej strony kuszą nas takie owoce jak truskawki czy maliny :)

  • 1 godz. 20 min

Składniki:

  • Mała tortownica.

    Biszkopt:
    - 3 jajka
    - ¾ szklanki mąki
    - ½ szklanka cukru
    - łyżeczka proszku do pieczenia

    Śmietana:
    - ½ l śmietany 30%
    - 3 łyżeczki żelatyny
    - 3 łyżeczki cukru pudru
    - 1 łyżeczka cukru waniliowego
    - 1/3 szklanka wody

    Polewa:
    - pół tabliczki czekolady gorzkiej

    Dodatkowo:
    - 1 zielona galaretka
    - 1 czerwona galaretka
    - owoce, najlepiej maliny, truskawki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery Galaretki

Owocowy raj - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt: ubijamy białka. Do ubitych już białek dodajemy cukier, żółtka oraz mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Biszkopt pieczemy około 20 minut w temperaturze 160 stopni.
  • 2. Galaretkę zieloną rozpuszczamy w 0,3 l przegotowanej wody, gdy tężeje wylewamy na upieczony już biszkopt.
  • 3. Ubijamy śmietanę. Żelatynę, cukier puder, cukier waniliowy rozpuszczamy w 1/3 szklance wody i lekko podgrzewamy, aby się rozpuściło, ale nie zagotowało. Gdy wystygnie wlewamy do ubitej już śmietany, następnie całość wylewamy na stężałą już zieloną galaretkę.
  • 4. Galaretkę czerwoną rozpuszczamy w 0,3 l przegotowanej wody, gdy ostygnie dodajemy owoce. Gdy galaretka stężeję pomału wylewamy na śmietanę.
  • 5. Polewa czekoladowa: czekoladę rozpuszczamy z 5 łyżeczkami podgrzewanej wody, gdy ostygnie oblewamy nią galaretkę z owocami.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować