OWOCOWY RAJ

0 (0 ocen)

Taki zestaw owoców nadaje ciastu odpowiedniego smaku.Natomiast dodatek oleju sprawia,że ciasto nie jest suche.

Składniki:


  • CIASTO

    400 ml.mleka
    1/2 kostki masła
    1 szk.cukru
    1 cukier waniliowy
    2 łyżki oleju
    5 żółtek
    1/2 łyżeczki soli
    10 dkg.drożdży
    80 dkg mąki tortowej
    2 łyżki wiórek kokosowych do posypania ciasta

    KRUSZONKA

    1/4 kostki masła
    1/2 szk.cukru
    1 cukier waniliowy
    1 żółtko
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    20 dkg. mąki tortowej

    OWOCE

    3 kiwi
    1 jabłko duże
    1 gruszka
    10 szt.moreli suszonych
    2 łyżki winogron suszonych

    LUKIER

    5 łyżek kopiastych cukru pudru
    2 łyżki soku z cytryny
    1 łyżka oleju
    2 łyżki gorącej wody.
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Owocowy raj - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • owocowy raj 1.



    Do garnka wlać mleko,dodać pokrojone w piórka masło,cukier,cukier waniliowy,sól.

  • owocowy raj 2. Podgrzewać do czasu rozpuszczenia się składników,lekko przestudzić by roztwór nie był gorący tylko letni.
  • owocowy raj 3. Całość przelać do miski,dodać pokruszone drożdże,wymieszać i pozostawić do wyrośnięcia.
  • owocowy raj 4.
    Wsypać mąkę,dodać żółtka,olej i wyrobić łopatką gładkie ciasto.
  • owocowy raj 5.
    Blaszkę dużą z typowego piekarnika posmarować tłuszczem,wyłożyć ciasto .
  • owocowy raj 6. Za pomocą wilgotnej łopatki rozprowadzić równomiernie na blaszce,posypać wiórkami kokosowymi,przykryć ręcznikiem i wstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
  • owocowy raj 7.
    Kiwi,jabłko,gruszkę obrać,pokroić na mniejsze kawałki,morele przekroić na połówki
  • owocowy raj 8.
    Wyłożyć na przemian na cieście,posypać winogronami suszonymi .
  • owocowy raj 9.
    Przygotować kruszonkę.Wszystkie składniki dokładnie rozgnieść rękoma.
  • owocowy raj 10. Tak przygotowaną kruszonką posypać owoce. Piekarnik nagrzać do 180C,wstawić blaszkę i piec 45 min.Wyjąć i przestudzić.
  • owocowy raj 11. Wszystkie składniki lukru dokładnie wymieszać i za pomocą łyżki polać nim ciasto.

Porady

Przygotowując lukier trzeba uważać z dodawaniem gorącej wody by nie był lukier zbyt rzadki. Owoce suszone lepiej jest najpierw chwilę namoczyć w gorącej wodzie,gdyż nie przypieką się podczas pieczenia.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować