Orzechowo-drożdżowe jeże z marmoladą

0 (0 ocen)

  • 60 min

Bardzo delikatne, chrupiące ciasteczka, pachnące orzechami, które uwielbiam. Może nie wyglądają apetycznie ale smakują wybornie.

  • 60 min

Składniki:

  • Składniki:
    3 szklanki mąki tortowej
    1 szklanka zmielonych orzechów włoskich
    1 opakowanie suszonych drożdży
    2 jajka+1 żółtko
    5 łyżek cukru
    10 dag masła
    Sól do smaku
    ½ szklanki ciepłego mleka
    20 dag twardej marmolady wieloowocowej
    Papier do pieczenia
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Orzechowo-drożdżowe jeże z marmoladą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wykonanie: do ciepłego mleka wsypać suszone drożdże, dodać 1 łyżkę cukru, 2 łyżki mąki, wymieszać, odstawić by rozczyn wyrósł. Na stolnicę wysypać pozostałą mąkę, dodać orzechy, żółtko, jajko, cukier, stopione masło. Wymieszać, w środek wlać rozczyn. Zagniatać ciasto tak długo aż ciasto odejdzie od ręki. Ciasto przełożyć do miski, przykryć ściereczką, odstawić w ciepłe miejsce by ciasto wyrosło. Następnie przenieść na stolnicę, podsypać delikatnie mąką, rozwałkować bardzo cienko. Na brzegu rozsmarować pasek lekko podgrzanej marmolady, zwinąć w rulon, odciąć. Rulon pociąć na 8-10 cm kawałki. Te naciąć w 3 miejscach, lekko wygiąć. Czynność powtarzać do wyczerpania ciasta. Ciastka ułożyć w formie wyłożonej papierem do pieczenia. Posmarować rozkłóconym jajkiem. Posypać cukrem(najlepiej trzcinowym).Odstawić ponownie w ciepłe miejsce by ciastka podrosły. Piec w temp. 180 stopni na złoty kolor około 25 minut.

Porady

1. do ciasteczek można dodać marmoladę pomarańczową. 2. drożdże można dodać bezpośrednio do mąki.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować