Cudownie miękkie,wilgotne ciasto orzechowe połączone z wkładką serową .Pięknie się prezentuje ,jest łatwe w wykonaniu .Na pewno zaskoczycie nim swoich gości .
Orzechowiec z wkładką serową - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto orzechowe : białka oddzielić od żółtek ,dodać szczyptę soli i ubić na sztywno .Dodać cukier kryształ .
Dodawać po jednym żółtku ,i na koniec roztopione i wystudzone masło .
Mąkę ziemniaczaną i pszenna wymieszać razem z proszkiem do pieczenia -dodać do masy jajecznej .
Orzechy drobno posiekać i również dodać do masy jajecznej.Wssytko razem delikatnie wymieszać.
2.Ciasto wylać na blachę wyłożona papierem do pieczenia i piec ok 40 min w 180 stopniach .Po upieczeniu wystudzić i przekroić wzdłuż ,aby powstały 2 w miętę równe placki .
3.Ciasto serowe:żółtka utrzeć z cukrami na puszystą masę .Dodać zmielony twaróg ,budyń i proszek do pieczenia .Wlać zimne roztopione masło .
4.Biała ubić na sztywna pianę i dodać do masy serowej .delikatnie wymieszać.
Ciasto wylać na blachę wyłożona papierem i piec ok 60 minut w temp 180 stopni .
5.Masa : masło utrzeć z cukrami na gładką masę ,dodawać stopniowo serek i dokładnie wymieszać .
6.Na ciasto orzechowe nałożyć masę,przykryć ciastem serowym ,ponownie masa i ciasto orzechowe .
7.Polać ulubioną polewą lub posypać cukrem pudrem .
Komentarze