Makowiec z wkładką serową - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.1. 1.
Składniki na ciasto szybko zagnieść i odłożyć do lodówki na ok 20 minut. Następnie rozwałkować na dwa placki i wyłożyć nimi dwie prostokątne blaszki. Wstawić do nagrzanego do 170 *C piekarnika i podpiec około 10 min. Mak wyłożyć z puszek dodać jajka i bakalie i dokładnie wymieszać. Gotową masę podzielić na dwie części, każdą wyłożyć na podpieczone placki i piec jeszcze 20
2.2. 2.
Żółtka utrzeć z cukrem na jednolitą masę, dodać do sera razem ze stopionym masłem, wsypać budyń i śnieżkę. Dokładnie wymieszać.
Masę serową wyłożyć na wyścieloną papierem do pieczenia blaszkę, tej samej wielkości jak do placków z makiem. Piec w temp. 180 *C 45-50 minut. Ostudzić.
3.3. 3.
Z mleka odlać pół szklanki i roztrzepać w niej obie mąki. Resztę mleka zagotować z cukrem i rozpuszczoną we wrzątku kawą.
Do gotującego się mleka z kawą wlać mieszankę mączna i ciągle mieszając ugotować budyń. Ostudzić i utrzeć z masłem.
4.4. Sposób przełożenia ciasta
Na spodzie ułożyć pierwszą płytkę z makiem, na niej rozsmarować połowę masy kawowej i na niej położyć płytkę serową, na nią rozsmarować drugą połowę masy kawowej i przykryć drugą płytką z makiem tym razem makiem do dołu.
Wierzch polać polewą czekoladową i dowolnie udekorować.
Komentarze