Makowiec z wkładką serową

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Dla 1 osoby

Ciasto jest bardzo pyszne.

  • 60 min
  • Dla 1 osoby

Składniki:

  • 1. Kruche ciasto z makiem:
    40 dkg mąki pszennej
    10 dkg cukru kryształu
    15 dkg miękkiej margaryny
    2 łyżki kwaśnej śmietany
    2 żółtka
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    2 puszki gotowej masy makowej +2 całe jajka i garść bakalii

    2. Płytka serowa:
    70 dkg białego sera (zmielonego)
    5 żółtek
    1 szklanka cukru kryształu
    1 budyń śmietankowy
    1 małe opakowanie śnieżki
    10 dkg masła (stopionego)

    3. Masa kawowa:
    500 ml mleka
    1 i 1/2 łyski maki pszennej
    1 i 1/2 łyżki mąki ziemniaczanej
    pół szkl. cukru kryształu
    2 łyżki kawy rozpuszczalnej + 1/3 szkl wrzątku
    kostka masła
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Serniki Makowiec

Makowiec z wkładką serową - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Ciasto z makiem 1. 1. 1.
    Składniki na ciasto szybko zagnieść i odłożyć do lodówki na ok 20 minut. Następnie rozwałkować na dwa placki i wyłożyć nimi dwie prostokątne blaszki. Wstawić do nagrzanego do 170 *C piekarnika i podpiec około 10 min. Mak wyłożyć z puszek dodać jajka i bakalie i dokładnie wymieszać. Gotową masę podzielić na dwie części, każdą wyłożyć na podpieczone placki i piec jeszcze 20
  • Płytka serowa 2. 2. 2.
    Żółtka utrzeć z cukrem na jednolitą masę, dodać do sera razem ze stopionym masłem, wsypać budyń i śnieżkę. Dokładnie wymieszać.
    Masę serową wyłożyć na wyścieloną papierem do pieczenia blaszkę, tej samej wielkości jak do placków z makiem. Piec w temp. 180 *C 45-50 minut. Ostudzić.
  • Masa kawowa 3. 3. 3.
    Z mleka odlać pół szklanki i roztrzepać w niej obie mąki. Resztę mleka zagotować z cukrem i rozpuszczoną we wrzątku kawą.
    Do gotującego się mleka z kawą wlać mieszankę mączna i ciągle mieszając ugotować budyń. Ostudzić i utrzeć z masłem.
  • 4. 4. Sposób przełożenia ciasta
    Na spodzie ułożyć pierwszą płytkę z makiem, na niej rozsmarować połowę masy kawowej i na niej położyć płytkę serową, na nią rozsmarować drugą połowę masy kawowej i przykryć drugą płytką z makiem tym razem makiem do dołu.
    Wierzch polać polewą czekoladową i dowolnie udekorować.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mak Ser biały

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować