Miodownik z orzechami i kremem kawowym

4.5 (150 ocen)

Orzechy, miód i kawa. Trzy wspaniałe składniki w jednym pysznym cieście.

Składniki:

  • Ciasto:

    500g mąki
    200g drobnego cukru
    200g masła
    2 jajka
    1 żółtko
    2 łyżki płynnego miodu
    2 łyżki mleka
    2 łyżeczki sody oczyszczonej

    Masa orzechowa:

    300g posiekanych orzechów włoskich
    110g masła
    2 łyżki miodu
    100g cukru

    Krem kawowy:

    1 budyń śmietankowy
    175ml mleka
    250g masła
    150g cukru pudru
    70ml śmietany kremówki
    2 czubate łyżki kawy rozpuszczalnej espresso

    Polewa:

    200g czekolady
Wystaw ocenę:

4.5 (150 ocen)

Zobacz również:

Desery Krem Krem budyniowy

Miodownik z orzechami i kremem kawowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Piekarnik nagrzać do 180°C. Dno tortownicy o średnicy 26cm wyłożyć papierem do pieczenia*
  • 2. Wszystkie składniki na ciasto z wyjątkiem mleka i sody przełożyć do misy.
  • 3. Sodę oczyszczoną rozpuścić w mleku, dodać do reszty składników i szybko zagnieść ciasto.
  • 4. Ciasto podzielić na dwie części. Pierwszą częścią wyłożyć równomiernie dno tortownicy i piec przez 10-15 minut na jasnozłoty kolor.
  • 5. Wszystkie składniki masy orzechowej przełożyć do garnuszka, roztopić i podsmażyć do momentu aż masa lekko zgęstnieje.
  • 6. Drugą częścią ciasta wyłożyć dno tortownicy, wlać gorącą masę orzechową i piec przez 15-17 minut. Placki pozostawić do całkowitego wystygnięcia.
  • 7. Przygotować budyń: w 1/2 szkl. mleka rozmieszać proszek budyniowy. Resztę mleka ugotować. Ciągle gotując wlać budyń i intensywnie mieszać aż masa będzie gęsta i jednolita. Do budyniu nie dodawać cukru. Na gorący budyń wyłożyć folię spożywczą tak, żeby stykała się z powierzchnią masy. Zapobiegnie to powstaniu skorupy. Pozostawić do całkowitego wystygnięcia.
  • 8. Kremówkę podgrzać i rozpuścić w niej espresso. Ostudzić.
  • 9. Masło utrzeć z cukrem na puszystą masę. Dalej miksując stopniowo dodawać chłodny budyń na przemian z espresso.
  • 10. Placek z orzechami położyć na dnie formy. Na niego wyłożyć krem. Przykryć drugim plackiem i włożyć do lodówki, aby krem nieco stężał.
  • 11. Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej i polać nią ciasto. Wstawić do lodówki aż czekolada stężeje.

Porady

* Można użyć nieco większej tortownicy.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Miód Orzechy

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować