Miodownik z orzechami i kremem kawowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Piekarnik nagrzać do 180°C. Dno tortownicy o średnicy 26cm wyłożyć papierem do pieczenia*
2.Wszystkie składniki na ciasto z wyjątkiem mleka i sody przełożyć do misy.
3.Sodę oczyszczoną rozpuścić w mleku, dodać do reszty składników i szybko zagnieść ciasto.
4.Ciasto podzielić na dwie części. Pierwszą częścią wyłożyć równomiernie dno tortownicy i piec przez 10-15 minut na jasnozłoty kolor.
5.Wszystkie składniki masy orzechowej przełożyć do garnuszka, roztopić i podsmażyć do momentu aż masa lekko zgęstnieje.
6.Drugą częścią ciasta wyłożyć dno tortownicy, wlać gorącą masę orzechową i piec przez 15-17 minut. Placki pozostawić do całkowitego wystygnięcia.
7.Przygotować budyń: w 1/2 szkl. mleka rozmieszać proszek budyniowy. Resztę mleka ugotować. Ciągle gotując wlać budyń i intensywnie mieszać aż masa będzie gęsta i jednolita. Do budyniu nie dodawać cukru. Na gorący budyń wyłożyć folię spożywczą tak, żeby stykała się z powierzchnią masy. Zapobiegnie to powstaniu skorupy. Pozostawić do całkowitego wystygnięcia.
8.Kremówkę podgrzać i rozpuścić w niej espresso. Ostudzić.
9.Masło utrzeć z cukrem na puszystą masę. Dalej miksując stopniowo dodawać chłodny budyń na przemian z espresso.
10.Placek z orzechami położyć na dnie formy. Na niego wyłożyć krem. Przykryć drugim plackiem i włożyć do lodówki, aby krem nieco stężał.
11.Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej i polać nią ciasto. Wstawić do lodówki aż czekolada stężeje.
Komentarze