Miodownik z kremem owsiano – kawowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto: Ciasto zagnieść z podanych składników. Podzielić na 4 części. Upiec każdy z osobna. W jednym surowym cieście za pomocą małej kwadratowej foremki wyciąć kwadraty.
2.Krem owsiano-kawowy: Płatki wsypać do szklanki i zalać je całkowicie ciepłym mlekiem. Pozostawić w chłodnym miejscu na całą noc, aby napęczniały. Po tym czasie przełożyć do garnka, wlać pozostałe mleko oraz wsypać kaszę i cukier. Gotować aż masa zgęstnieje. Ostudzić. Zimne utrzeć na puszystą masę z masłem oraz chłodną kawą. Ewentualnie dosłodzić i wlać alkohol.
3.Przełożenie:
Pierwszy blat ciasta posmarować masą, przykryć kolejnym blatem ciasta, którego spód posmarowany jest dżemem. Na wierzchu ponownie posmarować kremem i przykryć blatem od spodu posmarowanym dżemem. Wyłożyć ostatnią warstwę kremu i nałożyć blat z wyciętymi kwadratami. W każdy otwór wypełnić pozostałym dżemem. Całość posypać cukrem pudrem. Ciasto przechowywać w lodówce, najlepsze jest na drugi dzień.
Komentarze