Orkiszowe pierogi z zielono- pomarańczowym farszem

0 (0 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 1 godz. 30 min
  • Dla 2 osób

pyszne pełne witamin pierogi z farszem w kolorze zieleni i pomarańczowym. Bomba energetyczna na gorszy dzień:) a i samo lepienie pierożkow pozwala ułożyć sobie w głowie :)

  • 1 godz. 30 min
  • Dla 2 osób

Składniki:

  • Farsz :

    70 g cukinii

    125 g łodygi z brokuła

    90 g marchewki

    Garść szpinaku

    100 g soczewicy czerwonej

    Sól pieprz do smaku

    1 łyżka oleju rzepakowego

    Ciasto:

    250 g mąki orkiszowej jasnej

    150 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej

    1 łyżeczki soli

    300 ml gorącej wody
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pierogi

Orkiszowe pierogi z zielono- pomarańczowym farszem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Farsz:

    Soczewicę ugotować al' dente. Odcedzić i ostudzić. Marchewkę, cukinię i łodygę brokuła zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Dużą patelnię dobrze rozgrzać i dodać olej. Wrzucić warzywa i dusić. W międzyczasie posiekać szpinak. Dodać go na patelnię gdy warzywa będą na wpół miękkie. Doprawić solą i pieprzem i dusić do miękkości. Zdjąć z ognia, dodać soczewicę i wymieszać.
  • 2. Ciasto:

    Do miski przełożyć obie mąki, dodać sól. Następnie stopniowo dodawać wodę i wyrabiać ciasto. Powinno być gładkie i elastyczne. Odłożyć na 30 minut.
  • 3. Wykonanie:

    Ciasto rozwałkować na grubość około 5 mm. Wykroić krążki o średnicy 9 cm. Nakładać po łyżeczce farszu i lepić pierogi. Gotować partiami w osolonym wrzątku około 2 minut od wypłynięcia.

    Smacznego.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Brokuły Cukinia Mąka orkiszowa

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad Lunch Kolacja

Podobne przepisy

To może cię zainteresować