pyszne pełne witamin pierogi z farszem w kolorze zieleni i pomarańczowym. Bomba energetyczna na gorszy dzień:) a i samo lepienie pierożkow pozwala ułożyć sobie w głowie :)
Orkiszowe pierogi z zielono- pomarańczowym farszem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Farsz:
Soczewicę ugotować al' dente. Odcedzić i ostudzić. Marchewkę, cukinię i łodygę brokuła zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Dużą patelnię dobrze rozgrzać i dodać olej. Wrzucić warzywa i dusić. W międzyczasie posiekać szpinak. Dodać go na patelnię gdy warzywa będą na wpół miękkie. Doprawić solą i pieprzem i dusić do miękkości. Zdjąć z ognia, dodać soczewicę i wymieszać.
2.Ciasto:
Do miski przełożyć obie mąki, dodać sól. Następnie stopniowo dodawać wodę i wyrabiać ciasto. Powinno być gładkie i elastyczne. Odłożyć na 30 minut.
3.Wykonanie:
Ciasto rozwałkować na grubość około 5 mm. Wykroić krążki o średnicy 9 cm. Nakładać po łyżeczce farszu i lepić pierogi. Gotować partiami w osolonym wrzątku około 2 minut od wypłynięcia.
Komentarze