Pszenno orkiszowe pierogi z drobiowym farszem

0 (0 ocen)

  • 2 godz.
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Pyszne pierogi. Trochę pracy przy nich jest, ale warto je przygotować. Bardzo polecam.

  • 2 godz.
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Na farsz:
    50 dag fileta z kurczaka
    2 średnie cebule
    2 duże ząbki czosnku
    olej do smażenia
    2 łyżki koncentratu pomidorowego
    czarny pieprz mielony do smaku
    sól do smaku
    koperek suszony według uznania
    lubczyk suszony według uznania

    Na ciasto:
    2 szklanki mąki tortowej
    1 szklanka mąki orkiszowej
    1 szklanka ciepłej wody
    1 łyżeczka soli
    4 łyżki oleju

    Dodatkowo:
    mąka pszenna do posypania stolnicy
    2 cebule
    masło do smażenia
    sól do gotowania
    świeża natka pietruszki do dekoracji
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Pszenno orkiszowe pierogi z drobiowym farszem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Farsz. 1. Farsz: Mięso oczyszczamy, płuczemy i dokładnie odsączamy z wody, następnie mielimy w maszynce do mięsa. Cebulę i czosnek obieramy i kroimy w małą kostkę. Na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy czosnek i cebulę i przesmażamy cały czas mieszając, uważamy, żeby za mocno nie przypiec, bo czosnek będzie gorzki, następnie dodajemy mięso i przesmażamy, całość podlewamy niewielką ilością wody i dusimy do miękkości. Gdy wszystkie składniki będą miękkie dodajemy koncentrat pomidorowy, przyprawiamy do smaku solą, pieprzem, lubczykiem i koperkiem, dusimy często mieszając, aż nadmiar wody odparuje. Gotowy farsz studzimy.
  • Ciasto. 2. Ciasto: Obie mąki, sól i olej przekładamy do miski. Następnie stopniowo wlewamy ciepłą wodę i zagniatamy mięciutkie ciasto. Ciasto zagniatamy kilka minut na stolnicy lekko posypanej mąką pszenną. W razie potrzeby do ciasta dolewamy ciepłej wody lub dosypujemy mąki. Następnie ciasto przykrywamy czystą ściereczką i pozostawiamy tak na pół godzinki, żeby ciasto odpoczęło w temperaturze pokojowej.
  • Lepienie. 3. Formowanie pierogów: Następnie ciasto wałkujemy cieniutko na stolnicy lekko oprószonej mąką pszenną. Szklanką wykrawamy krążki. Następnie na krążki nakładamy farsz drobiowy i zlepiamy dokładnie brzegi.
  • Do gotowania. 4. Do gotowania: Układamy na tacce oprószonej mąką pszenną.
  • Gotowanie. 5. Gotowanie: Pierogi gotujemy w osolonej wodzie około 5 minut od wypłynięcia na powierzchnię, wyjmujemy łyżką cedzakową.
  • Podajemy. 6. Podanie: Podajemy z usmażoną na maśle lub margarynie cebulką i posiekaną drobno natką pietruszki. Smacznego.

Porady

Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml. Z tej porcji wychodzi około 60 sztuk pierogów. Ciasto musi odpocząć te pół godziny.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Impreza Gotowanie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować