Ciasto na pierogi pszenno- orkiszowe

4.51 (176 ocen)

  • 20 min

Chciałam dodać do pszennej, także moją ulubioną mąkę, czyli orkiszową. I tak powstało pyszne pierogowe ciasto.

  • 20 min

Składniki:

  • 570 g mąki pszennej
    350 g mąki orkiszowej
    1 jajko
    1 żółtko
    ok. 2 szkl. ciepłej wody
    5 łyżek oliwy z oliwek
    szczypta soli

    dowolny farsz: mięsny z kapustą, grzybowy z kapustą lub słodki
Wystaw ocenę:

4.51 (176 ocen)

Ciasto na pierogi pszenno- orkiszowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • przesiewanie mąki pszennej 1. Na stolnicę wysypujemy przesianą mąkę pszenną i orkiszową, sól.
    Orkiszowej nie przesiewamy.
  • mąki plus jajko, żółtko 2. Robimy dołek. Wbijamy jajko i żółtko.
    Wlewamy oliwę, zarabiając ręką, powoli wlewamy mocno ciepłą wodę.
    Przygotujmy sobie w razie potrzeby więcej wody, lepiej dolewać powoli, stopniowo.
  • wyrobione ciasto na pierogi 3. Szybko wyrabiamy ciasto. Powinno być elastyczne, nie powinno przyklejać się do rąk. Formujemy w kulkę.
    Przykrywamy ściereczką, aby zbyt szybko nie wysychało.
  • wycięte krążki ciasta na pierogi 4. Stolnicę oprószamy mąką. Ciasto na pierogi dzielimy na połowę. Rozwałkowujemy na placek, niezbyt cienki. Wycinamy przy pomocy obręczy lub szklanki- koła.
  • ulepione pierogi ozdobione falbanką 5. Na środek każdego krążka nakładamy dowolny farsz. Zlepiamy dokładnie brzegi. Ozdabiamy widelcem lub falbanką z ciasta.
  • gotowanie pierogów 6. Gotujemy pierogi porcjami, w osolonym wrzątku, z dodatkiem 1 łyżki oleju, ok. 10 min. na małym ogniu.
  • ugotowane pierogi pszenno- orkiszowe 7. Dobrze jest od razu pierogi na chwilkę zanurzyć w zimnej wodzie, wówczas się nie skleją.
    Wyjmujemy łyżką cedzakową na talerze.
  • pierogi pszenno- orkiszowe ze słoniną 8. Polewany stopioną słoninką lub masłem.
  • przysmażone pierogi pszenno- orkiszowe 9. Pysznie smakują odgrzane na maśle
    Smacznego :)

Porady

Porcja na ok. 80 szt. pierogów. W razie potrzeby wody do ciasta dolewamy. Ciasto ma być elastyczne, nie za wolne, ani zbyt twarde. Wszystkie składniki powinny mieć temp. pokojową. Pierogi z tego ciasta- można zamrażać i odgrzewać. Najlepiej, gdy pierogi robimy we dwie osoby. Jedna wałkuje, druga skleja ciasto.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mąka orkiszowa Półprodukty Mąka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Wigilia

Podobne przepisy

To może cię zainteresować