Orkiszowe babeczki z mandarynkami bez cukru

0 (0 ocen)

  • 30 min
  • Dla 7 osób

Smakują naprawdę rewelacyjnie i w moim domu sprawdziły się już niejednokrotnie. Babeczki nie zawierają białego cukru, a są słodzone miodem i zamiast mąki pszennej użyłam zdrowszej - orkiszowej.

  • 30 min
  • Dla 7 osób

Składniki:

  • (około 7 sztuk)
    100g mąki orkiszowej
    1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
    1/3 łyżeczki sody oczyszczonej
    50 ml jogurtu naturalnego
    1 jajko
    75g masła/margaryny
    50 ml/70g miodu
    Dodatkowo:
    2 mandarynki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Babeczki Babeczki Muffinki

Orkiszowe babeczki z mandarynkami bez cukru - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Masło/margarynę oraz miód należy rozpuścić w małym rondelku i pozostawić do lekkiego ostudzenia.
    W pierwszej misce wymieszać mąkę, cukier, sodę oraz proszek do pieczenia, a w drugiej - jajko z jogurtem.
    Suche składniki połączyć z mokrymi, a następnie z roztopionym masłem/margaryną i miodem.
    Formę do muffinek wyłożyć papilotkami.
    W każdej papilotce umieścić po 1 (solidnej) łyżce ciasta i 2-3 kawałkach mandarynki.
    Całość uzupełnić resztą masy (do 3/4 wysokości papilotek) oraz wstawić do rozgrzanego piekarnika.
    Piec około 23-25 minut (do tzw. "suchego patyczka") w temperaturze 180 stopni.
    (Posiadam piekarnik gazowy.)
    Ciastka wyjąć z blachy i ostudzić na kratce.

Porady

Jeśli użyjecie masła - będą miały wspaniały, maślany smak oraz aromat, ale z margaryną też są smaczne.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mandarynki Miód

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Dieta cukrzycowa Pieczenie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować