Oponki wiedeńskie

4.49 (203 ocen)

Pyszne oponki na tłusty czwartek

Składniki:

  • CIASTO
    jajka -6 szt
    mąka -240 g
    sól-szczypta
    masło-100 g
    mleko -0,5 l
    cukier -1 łyżeczka
    tłuszcz roślinny do smażenia
    LUKIER
    3 łyżki woda,
    300 g cukier puder,
    sok z cytryny,
    2 łyżki rum,
    olejek cytrynowy
Wystaw ocenę:

4.49 (203 ocen)

Zobacz również:

Desery Oponki

Oponki wiedeńskie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do garnka wlać mleko,dodać masło,sól i cukier,zagotować.
  • 2. Następnie do ugotowanego mleka wsypać mąkę,dobrze ucierać łyżką zaparzoną masę,aż powstanie kula ciasta,ostudzić.
  • 3. Do ostudzonej masy dodawać stopniowo po jednym jajku,cały czas ucierając.
  • 4. Gotową zaparzoną masę nakładać do szprycy,wyciskać krążki ciasta na natłuszczony papier pergaminowy.
  • 5. Zsuwać z papieru oponki na wrzący tłuszcz. Smażyć oponki zaraz po przygotowaniu w głębokim i wysokiej temperaturze tłuszczu na złoty kolor.
  • 6. Wyjmować łyżką cedzakową oponki na ręcznik papierowy,aby ociekły z nadmiaru tłuszczu.
  • 7. LUKIER
    Utrzeć cukier puder z sokiem z cytryny, rumu i tyle wody, aby utworzyła się gęsta masa do lukrowania pączków. Przyprawić olejkiem.
  • 8. Oponki zanurzać w lukrze.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Tłusty czwartek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować