Oponki drożdżowe z lukrem i czekoladową posypką.

5 (1 ocen)

  • 1 godz. 30 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Zapraszam na smaczne oponki drożdżowe, które przygotowałam na suszonych drożdżach. Oponki są pyszne i pulchne. Polecam.

  • 1 godz. 30 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 3 duże jajka
    4 łyżki brązowego cukru
    3 łyżki ciepłego jogurtu naturalnego
    1 op suszonych drożdży
    2 i 1/2 szkl mąki pszennej
    2 łyżki octu jabłkowego 6 %
    mąka do posypania
    olej do smażenia
    1 op gotowego lukru
    posypka czekoladowa
Wystaw ocenę:

5 (1 ocen)

Zobacz również:

Do kawy Desery Oponki

Oponki drożdżowe z lukrem i czekoladową posypką. - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do miski przekładamy ciepły jogurt, wybite jajka, suche drożdże, cukier i mieszamy do połączenia się składników. Wsypujemy przesianą mąkę i wlewamy ocet. Ciasto zagniatamy i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 2 godziny.

    Po tym czasie ciasto przekładamy na stolnicę posypaną mąką i ponownie zagniatamy. Ciasto wałkujemy na cienki placek i wycinamy kółka obręczą, a kieliszkiem środki. Resztę ciasta ponownie zagniatamy, wałkujemy i wycinamy oponki. Czynność powtarzamy aż wykorzystamy całe ciasto.

    Oponki wkładamy do rozgrzanego oleju i smażymy na rumiany kolor.

    Odsączamy z tłuszczu na papierowym ręczniku. Oponki smarujemy lukrem i posypujemy posypką czekoladową.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Smażenie Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować