Omlet z kiełbasą chorizo, pomidorem i szczypiorkiem

0 (0 ocen)

  • 20 min
  • Dla 1 osoby
  • Łatwy

Baaaaaardzo dobry, choć troszkę tłusty omlet. Nie jest czasochłonny, łatwo go przygotować. Kłopotliwe może być kupienie kiełbasy chorizo, gdyż nie w każdym sklepie jest, swoją kupiłam w Lidlu. Uwielbiam omlety i przetestowałam ich już naprawdę wiele, ten jest godny polecenia i na pewno wykonam go jeszcze raz. Jest dobry dla osób, które unikają węglowodanów, a akceptują dużą ilość tłuszczu w diecie. Podaję składniki na jeden omlet dla jednej osoby.

  • 20 min
  • Dla 1 osoby
  • Łatwy

Składniki:

  • 2 średniej wielkości jajka
    30g kiełbasy chorizo
    1 mały pomidor
    pół łyżeczki oliwy
    łyżka posiekanego szczypiorku
    sól, pieprz
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Omlet Śniadanie

Omlet z kiełbasą chorizo, pomidorem i szczypiorkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jajka wbić do miski, roztrzepać widelcem, dodać sól i pieprz. Kiełbasę chorizo pokroić w bardzo cienkie talarki, wrzucić na rozgrzaną patelnię bez dodatku tłuszczu, z kiełbasy powinno się wytopić część tłuszczu, podpiekać z obu stron po około 2-3 minuty z każdej. Następnie inną patelnię spryskać oliwą (można też nalać pół łyżeczki oliwy i dokładnie rozetrzeć ręcznikiem kuchennym), po dokładnym nagrzaniu wlać roztrzepane wcześniej jajka, ułożyć na nich pokrojonego w plasterki pomidora oraz wcześniej podpieczoną kiełbasę. Przykryć pokrywką i smażyć na małym ogniu przez parę minut aż do ścięcia się jajka. Łopatką przełożyć omlet na talerz, posypać posiekanym szczypiorkiem, można posypać ponownie solą i pieprzem do smaku.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Chorizo

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować