Pasta z pieczonego bakłażana i papryk

0 (0 ocen)

  • 40 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Szybka w przygotowaniu, lekka i zdrowa. Nie polecałabym jej do wzięcia na wynos, gdyż nie ma zbyt zwartej konsystencji.

Wartość kaloryczna sporego słoika pasty: 515kcal
Białko: 19g
Tłuszcz: 31g
Węglowodany: 48g

  • 40 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 1 bakłażan
    2 papryki
    3 ząbki czosnku
    łyżka świeżo wyciśniętego soku z cytryny
    1/3 pęczka natki pietruszki
    80g sera feta 12% tłuszczu
    2 łyżki oleju roślinnego
    sól, pieprz
    opcjonalnie swoje ulubione przyprawy, np ja dodałam wędzoną paprykę
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pasty

Pasta z pieczonego bakłażana i papryk - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Olejem roślinnym smarujemy warzywa i wkładamy do naczynia żaroodpornego, nakłuwamy je widelcem. Warzywa wkładamy do rozgrzanego piekarnika i pieczemy aż skórka będzie swobodnie odchodzić od miąższu (u mnie 40minut). Następnie należy przekroić bakłażany wzdłuż, wyciągnąć za pomocą łyżeczki ich miąższ. Papryki obrać ze skórki. Wrzucamy do blendera bakłażana, papryki, przeciśnięty przez praskę czosnek, fetę, posiekaną pietruszkę, sól, pieprz oraz opcjonalnie przyprawy, dolewamy sok z cytryny i wszystko miksujemy na gładką masę. Doprawiamy do smaku i wstawiamy do lodówki, aby się przegryzło.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Bakłażan Papryka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować