Omlet grzybowy

0 (0 ocen)

  • 30 min
  • Dla 1 osoby
  • Łatwy

Omlet z grzybami serwuję moim domownikom wtedy, gdy idziemy do lasu i sami nazbieramy sobie grzybków. Taki omlet smakuje wtedy jeszcze lepiej, a połączenie świeżych grzybów i jajek to zgrany duet.

  • 30 min
  • Dla 1 osoby
  • Łatwy

Składniki:

  • jajka 3 sztuki,
    mąka 1 łyżka,
    mleko 1 łyżka,
    czarny pieprz mielony 1 szczypta,
    sól morska 2 szczypty,
    podgrzybki 6 sztuk,
    cebula 1 sztuka,
    masło 2 łyżki,
    olej rzepakowy 1 łyżka,
    natka pietruszki 1/2 pęczka,
    zielona cebulka 1/2 pęczka,
    pomidory cherry około 15 sztuk.
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Jajko Śniadanie

Omlet grzybowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Omlet grzybowy 1. Cebulę obieramy, kroimy w drobną kostkę. Podsmażamy do zeszklenia na maśle z dodatkiem oleju, następnie dodajemy oczyszczone pokrojone grzyby. Doprawiamy solą i świeżo mielonym pieprzem. Smażymy do momentu aż grzyby będą odpowiednio miękkie i odparują większość wody.
  • 2. Do kubka wbijamy jajka, dodajemy mąkę, mleko, sól i pieprz do smaku oraz posiekaną natkę pietruszki.
    Całość dokładnie rozbełtać i wolno wlewamy na patelnię z grzybami.

    Smażymy, aż masa jajeczna się zetnie, pod koniec smażenia posypujemy posiekaną cebulką zieloną.
    Usmażony omlet delikatnie szpatułką zsuwamy na talerz, na połowie układamy pokrojone na połówki pomidorki cherry i przykrywamy drugą połową omleta.

    Podajemy z pieczywem.

Porady

Sól i pieprz dodajemy do smaku według swojego uznania.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Grzyby Jajka Mąka Przyprawy

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

4.98 (177 ocen)

Zdobywca nagrody

Żurek grzybowy

To może cię zainteresować