Ogórki w kurkumie

5 (1 ocen)

  • 30 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Ogórki w kurkumie

  • 30 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • ok. 3 kg ogórków gruntowych
    4 szkl. wody
    2 szkl octu 10%
    1,5 szkl cukru
    2 łyżki kurkumy
    niecała łyżeczka soli
Wystaw ocenę:

5 (1 ocen)

Zobacz również:

Przetwory

Ogórki w kurkumie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ogórki myjemy dokładnie i kroimy w plastry. Układamy pionowo do słoików. Odstawiamy i robimy zalewę.
    Gotujemy wodę z cukrem, dodajemy ocet,sól i kurkumę.(ja wolę mniej słodką zalewę,ale można dosłodzić według uznania i dodać np. jeszcze pół szkl. cukru dodatkowo)
    Gorącą zalewą zalewamy ogórki w słoikach. Słoiki zakręcamy i pasteryzujemy ok. 10 minut.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ogórek

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować