Ogórki po żydowsku

5 (145 ocen)

Zdobywca nagrody

Ogórki są bardzo smaczne i chrupiące, dodatek warzyw sprawia że ogórki mają fajny smak i aromat.

Składniki:

  • 4-5 kilogramów ogórków gruntowych

    4 marchewki

    1 seler z nacią

    2 pietruszki z nacią

    cebula

    koper- baldachim

    ziele angielskie

    listek laurowy

    Zalewa:

    5 szklanek wody

    1 szklanka octu

    1 szklanka cukru

    4 łyżeczki soli
Wystaw ocenę:

5 (145 ocen)

Zobacz również:

Przetwory Ogórki konserwowe

Ogórki po żydowsku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ogórki dokładnie myjemy, marchewkę , pietruszkę i selera obieramy, kroimy w słupki. Nać selera i pietruszki płuczemy. Do każdego słoika wkładamy po 2 baldachimy kopru, kawałek cebuli, natkę selera i pietruszki, wsypujemy po pół łyżeczki gorczycy,3 ziarnka ziela angielskiego i 2 listki laurowe. Układamy ogórki, pomiędzy ogórki wkładamy słupki warzyw. Składniki zalewy zagotowujemy, zalewamy nią ogórki poukładane w słoikach, zakręcamy. Pasteryzujemy przez 10 minut od momentu zagotowania.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ogórek

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować