Ogórki po żydowsku

4.5 (194 ocen)

Przepyszne ogóreczki na zimę. Bardzo lubię robić przetwory.

Składniki:

  • ok. 1,5 kg ogórków

    w każdym słoiku po trochu:

    natka pietruszki ( 1 łodyga)
    plasterki marchewki ( 5 sztuk)
    plasterki cebuli ( 5 plasterków)
    korzeń selera ( 1-2 słupki nie duże )
    ziele angielskie ( 2 sztuki)
    gorczyca ( pół łyżeczki)
    ząbek czosnku ( 1 sztuka)
    pieprz ziarnisty ( 2 ziarna)

    zalewa : ( na około 5 słoików po 900 ml )

    2,5 szklanki wody
    0,5 szklanki octu
    0,5 szklanki cukru
    1 łyżka soli
Wystaw ocenę:

4.5 (194 ocen)

Zobacz również:

Przetwory Przekąski

Ogórki po żydowsku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ogórki umyć, odciąć końcówki. Do każdego słoika włożyć ogórki,surowe warzywa i przyprawy. Składniki na zalewę zagotować. Ogórki zalać gorącą zalewą i zakręcić. Pasteryzować ok 10 minut . Odstawić do góry dnem do ostygnięcia.

Porady

Spożywać po miesiącu :) a najlepiej zimą :)

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ogórek

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Przekąska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować