Ogórki po żydowsku

  • wyświetlono: 2997 |
  • dodany do książki kucharskiej: 14 |
  • polecenia: 0

Przepyszne ogóreczki na zimę. Bardzo lubię robić przetwory.

klaudia0318

Składniki

ok. 1,5 kg ogórków

w każdym słoiku po trochu:

natka pietruszki ( 1 łodyga)
plasterki marchewki ( 5 sztuk)
plasterki cebuli ( 5 plasterków)
korzeń selera ( 1-2 słupki nie duże )
ziele angielskie ( 2 sztuki)
gorczyca ( pół łyżeczki)
ząbek czosnku ( 1 sztuka)
pieprz ziarnisty ( 2 ziarna)

zalewa : ( na około 5 słoików po 900 ml )

2,5 szklanki wody
0,5 szklanki octu
0,5 szklanki cukru
1 łyżka soli

Sposób przygotowania przepisu:

Ogórki po żydowsku

  • 1. Ogórki umyć, odciąć końcówki. Do każdego słoika włożyć ogórki,surowe warzywa i przyprawy. Składniki na zalewę zagotować. Ogórki zalać gorącą zalewą i zakręcić. Pasteryzować ok 10 minut . Odstawić do góry dnem do ostygnięcia.

Porady

Spożywać po miesiącu :) a najlepiej zimą :)

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

tania_kuchniaw_kilka_chwilzdrowie_na_talerzudania_dla_urodysezonowe_przysmakiszkola_babciz_roznych_stron_swiataOgórkiprzekąskaPrzetwory

Komentarze

Podobne przepisy

Cukinia po żydowsku

Dodane przez: Katarzyna Janeczko

Cukinia po żydowsku

Mam wysyp cukinii w tym roku, więc...

Cukinie po żydowsku

Dodane przez: Jagodowe_ciastko

Cukinie po żydowsku

Są wynikiem eksperymentu - w ten...

ogórki po kartusku

Dodane przez: rena123

Ogórki po kartusku

Znakomite ogórki na zimę i na cały...

Ogórki po szwedzku

Dodane przez: Kloruś

Ogórki po szwedzku

Ogórki po szwedzku nazywane tez...

Ogórki po kalisku

Dodane przez: Konto nieaktywne

Ogórki po kalisku

Ogórki w plastrach są ,chrupiące...

ogórki po meksykańsku

Dodane przez: polcia

Ogórki po Meksykańsku

Ogórki w ostrej zalewie

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE