Ogórki po żydowsku

  • wyświetlono: 3604 |
  • dodany do książki kucharskiej: 3 |
  • polecenia: 0

Bardzo dobrze smakują jako przekąska do chleba. Moje ulubione ogórki.

madzia1423
  • 40min

Składniki

Składniki:

6 kg ogórków

1,5 kg cebuli

liście pietruszki

liście selera

marchew

kminek

gorczyca

liść laurowy

ziele angielskie

sól

ZALEWA:

5 szkl. wody

1 szkl. octu

1 szkl. cukru

2 łyżki soli

Wszystkie składniki zagotować.

Sposób przygotowania przepisu:

Ogórki po żydowsku

  • 1. Wykonanie:

    Ogórki obrać ze skóry i pokroić wzdłuż na 4 części.
    Cebulę pokroić w piórka, dodać do pokrojonych ogórków i zmożyć solą (do smaku,żeby zmiękły).

    Odstawić ogórki na 2-3 godziny.

    Na dno słoika włożyć:

    *listek selera i pietruszki

    *2-3 plasterków marchwi

    *pół łyżeczki kminku

    *pół łyżeczki gorczycy

    *mały listek laurowy

    *2-3 ziarenek ziela angielskiego

    Do słoików włożyć zmożone ogórki z cebulą i zalać zalewą. Gotować 5 minut.

    Ilość słoików: 10-12

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

szkola_babci

Komentarze

Podobne przepisy

Cukinie po żydowsku

Dodane przez: Jagodowe_ciastko

Cukinie po żydowsku

Są wynikiem eksperymentu - w ten...

Ogórki po szwedzku

Dodane przez: Kloruś

Ogórki po szwedzku

Ogórki po szwedzku nazywane tez...

Cukinia po żydowsku

Dodane przez: Katarzyna Janeczko

Cukinia po żydowsku

Mam wysyp cukinii w tym roku, więc...

ogórki po meksykańsku

Dodane przez: polcia

Ogórki po Meksykańsku

Ogórki w ostrej zalewie

ogórasy

Dodane przez: polcia

Ogórki po Warszawsku

Te ogórki od wielu lat robi nasza...

ogórki po kartusku

Dodane przez: rena123

Ogórki po kartusku

Znakomite ogórki na zimę i na cały...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE