Ogórki po żydowsku

  • wyświetlono: 2755 |
  • dodany do książki kucharskiej: 4 |
  • polecenia: 0

Przepis dostałam od cioci kilkanaście lat temu. I od tego czasu co roku są robione w moim domu.

Ania1408

Składniki

2kg ogórków

Zalewa:
1l wody
21/2 łyżeczki soli
1 szklanka octu 10%
6-7 łyżek musztardy
11/2 szklanki cukru
4 ząbki czosnku
ziele angielskie
listek laurowy

Sposób przygotowania przepisu:

Ogórki po żydowsku

  • 1. Ogórki obierany. Kroimy je wzdłuż na 4 lub 2 części (w zależności od wielkości ogórka).
    Z podanych składników gotujemy zalewę.
    Ogórki układamy na prosto w słoikach, zalewamy je przestudzoną zalewą. Słoiki zakręcamy i gotujemy 2-3 minuty.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

sezonowe_przysmakiszkola_babcimama_mnie_nauczylaOgórkiPrzetworyOgórki po żydowsku

Komentarze

Podobne przepisy

Ogórki marynowane po żydowsku

Dodane przez: evabloggerka

Ogórki marynowane po żydowsku-hit wśród moich...

Dodatek gałązki selera i pietruszki...

Cukinia po żydowsku

Dodane przez: Katarzyna Janeczko

Cukinia po żydowsku

Mam wysyp cukinii w tym roku, więc...

Cukinie po żydowsku

Dodane przez: Jagodowe_ciastko

Cukinie po żydowsku

Są wynikiem eksperymentu - w ten...

ogórki po kartusku

Dodane przez: rena123

Ogórki po kartusku

Znakomite ogórki na zimę i na cały...

Ogórki po szwedzku

Dodane przez: Kloruś

Ogórki po szwedzku

Ogórki po szwedzku nazywane tez...

Ogórki po kalisku

Dodane przez: Konto nieaktywne

Ogórki po kalisku

Ogórki w plastrach są ,chrupiące...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE