Ogórki małosolne

4.51 (200 ocen)

Jak tylko ogórki gruntowe pojawiają się w sklepie to od razu je robię. Uwielbiam...

Składniki:

  • Ok. 1 kg ogórków gruntowych
    ząbki czosnku
    mały pęczek koperku (ok. 8-10 gałązek)
    sól
    woda
Wystaw ocenę:

4.51 (200 ocen)

Zobacz również:

Przetwory

Ogórki małosolne - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ogórki przez ok. 1 godzinę namoczyć w zimnej wodzie i dokładnie umyć. Do słoika lub kamionkowego naczynia włożyć koper i pokrojony w plastry czosnek. Ułożyć ciasno ogórki. Wodę zagotować i posolić (na 1 litr wody - łyżka soli). Ogórki zalać gorącą posoloną wodą. Ogórki muszą być całkiem przykryte wodą. Słoik przykryć małym talerzykiem lub jakąś przykrywką tak żeby nie wypływały nad wodę. Odstawić na parę dni. W 4-5 dniu to są prawdziwe małosolne ogóreczki.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ogórek

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Kiszenie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować