Ogórki małosolne

  • wyświetlono: 1420 |
  • dodany do książki kucharskiej: 6 |
  • polecenia: 0

Jak tylko ogórki gruntowe pojawiają się w sklepie to od razu je robię. Uwielbiam...

AnetaSłużałek

Składniki

Ok. 1 kg ogórków gruntowych
ząbki czosnku
mały pęczek koperku (ok. 8-10 gałązek)
sól
woda

Sposób przygotowania przepisu:

Ogórki małosolne

  • 1. Ogórki przez ok. 1 godzinę namoczyć w zimnej wodzie i dokładnie umyć. Do słoika lub kamionkowego naczynia włożyć koper i pokrojony w plastry czosnek. Ułożyć ciasno ogórki. Wodę zagotować i posolić (na 1 litr wody - łyżka soli). Ogórki zalać gorącą posoloną wodą. Ogórki muszą być całkiem przykryte wodą. Słoik przykryć małym talerzykiem lub jakąś przykrywką tak żeby nie wypływały nad wodę. Odstawić na parę dni. W 4-5 dniu to są prawdziwe małosolne ogóreczki.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

tania_kuchniazdrowie_na_talerzusezonowe_przysmakiszkola_babcimama_mnie_nauczylaOgórkikiszonemałosolne

Komentarze

Podobne przepisy

ogórki małosolne na sucho

Dodane przez: majka190382

OGÓRKI MAŁOSOLNE NA SUCHO

Nie zawsze jest gdzie zrobić ogórki...

Małosolne

Dodane przez: rzelkazag

Ogórki małosolne

Sezon na ogórki trwa w najlepsze,...

image-0k5wrqy

Dodane przez: Apetyczna babeczka

Ogórki małosolne

Sezonowe, pyszne ogórki małosolne!

ogórki

Dodane przez: angelika84

OGÓRKI MAŁOSOLNE

Domowe pyszne ogórki.

Ogórki małosolne "na sucho"

Dodane przez: rena123

Ogórki małosolne "na sucho"

Na taki sposób przygotowania ogórków...

image-0cihwl6

Dodane przez: KuchniaPoli

Ogórki małosolne

Ogórki małosolne to wspaniała przekąska...

Drogi użytkowniku, wprowadziliśmy aktualizację w regulaminie, który zacznie obowiązywać od 18.12.2019. Zaktualizowany regulamin znajdziesz tutaj.