Ogórki Korniszony Helenki

  • wyświetlono: 6805 |
  • dodany do książki kucharskiej: 3 |
  • polecenia: 0

dobre do sałatek

Składniki

ZALEWA:

1 szklanka octu
8 szklanek wody
12 czubatych łyżek cukru
2 płaskie łyżki soli naturalnej
DODATKOWO:
ziarenka pieprzu i ziela, gorczyca,
baldachimy kopru, chrzan, listek laurowy.
czosnek po 1 ząbku na każdy słoik
ogórki bezwzględnie świeże, dokładnie umyte ok 2-3 kg

Sposób przygotowania przepisu:

Ogórki Korniszony Helenki

  • Ogórki Korniszony1. Ogórki ułożyć w sterylne słoiki, włożyć po baldachimie kopru, kawałek chrzanu, czosnek, listek laurowy, ziele, pieprz i gorczycę.
    Wodę, cukier, sól, ocet zagotować. Gorącą zalewą zalać ogórki, zamknąć i gotowe, kto woli można pasteryzować ale króciutko, tylko do zmiany koloru, aby nie zmiękły za bardzo.
    Do słoika przed pasteryzacją można dodać podgotowane plastry marchewki, ja nie dodaję.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Tagi

sezonowe_przysmaki
 

Komentarze

Podobne przepisy

Papryka marynowana

Dodane przez: smak i uczucie

Papryka marynowana

Świetna przystawka, zakąska czy...

Nie ma to jak domowe przetwory

Dodane przez: justynkag

Dżem z marchwi z nutą pomarańczy

Zaskakuje swoim smakiem, jest aksamitny.

image-0smjf37

Dodane przez: joanna1974

Rajskie jabłuszka w zalewie

Dodatek do ciast, tortów i deserów...

image-0x0c0xu

Dodane przez: nikolaxxxx

Cytryny w syropie

świetny dodatek do herbaty

image-1e6qu5b

Dodane przez: SłodkiZapachMalin

dżem TRUSKAWKOWY

Truskawkowe love for ever!

image-1hhwdg5

Dodane przez: SłodkiZapachMalin

dżem z RABARBARU

Dla mnie ten dżem jest MISTRZOSTWEM...