Hert
Ogórki konserwowe to chyba jedne z najbardziej klasycznych przetworów, które lubiane są przez większość z nas. Są bardzo proste w przygotowaniu, mają niepowtarzalny smak i bardzo szerokie zastosowanie. Jednak te sklepowe zdecydowanie nie mogą konkurować z tymi własnoręcznie przygotowanymi ogórkami w zaciszu domowej kuchni. Przygotowując ogórki w domu, mamy możliwość dopasowania smaku pod siebie tak, aby były idealne zbalansowane i niezbyt octowe. I moje ogórki właśnie takie są! Chrupiące, pachnące koprem i aromatycznymi przyprawami. Przepełnione delikatną słodyczą i lekko pikantnym smakiem. Po prostu pyszne!
0 (0 ocen)
Porady
-ogórki na przetwory powinny być świeże, jędrne bez przebarwień i uszkodzeń. Najlepsze są oczywiście takie nienawożone -przed rozpoczęciem przygotowywania przetworów z ogórków, dobrze jest je namoczyć w zimnej wodzie przez całą noc -z podanej ilości składników otrzymujemy 6 dużych słoików o pojemności 900 ml ogórków konserwowych -ogórki nadają się do spożycia już po tygodniu, jednak warto poczekać przynajmniej miesiąc -po otwarciu słoik przechowujemy w lodówce. Może stać otwarty nawet kilka tygodni
Komentarze