Ogórki konserwowe

  • wyświetlono: 6655 |
  • dodany do książki kucharskiej: 10 |
  • polecenia: 2

Tradycyjne ogórki, najlepsze.

klaudia0318

Składniki

Składniki: ( na ok. 6 słoików po 900ml)

1 kg ogórków gruntowych
2 marchewki
1 cebula
koper
liść laurowy,ziele angielskie, pieprz czarny cały, gorczyca

zalewa:

9 szklanek wody
1 szklanka octu
1 szklanka cukru
2 łyżki soli

Sposób przygotowania przepisu:

Ogórki konserwowe

  • 1. Ogórki umyć, odciąć końcówki. Marchewki umyć,obrać i pokroić w plasterki. Cebulę umyć,obrać i pokroić w piórka. Do każdego słoika(umytego i wyparzonego) wrzucamy przyprawy,koper, kilka plasterków marchewki i piórko cebuli. Następnie w słoiku układamy pionowo ogórki. Składniki na zalewę gotujemy. Zalewamy ogórki i pasteryzujemy ok. 13 minut. Następnie odstawiamy do góry nogami do wystygnięcia.
    Spozywamy po kilku tygodniach :)

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

tania_kuchniaw_kilka_chwilzdrowie_na_talerzudania_dla_urodysezonowe_przysmakiszkola_babciOgórkiPrzetworykonserwowekorniszone

Komentarze

Podobne przepisy

image-0aveoy4

Dodane przez: Ewelina Marcin

Ogórki konserwowe z pomidorami

Ogórki konserwowe to znakomity...

ogórki konserwowe z chili

Dodane przez: Nina80

ogórki konserwowe z chili

Super korniszony, chrupkie, słodko-kwaśne...

Ogórki konserwowe

Dodane przez: Konto nieaktywne

Ogórki konserwowe

Jedne z ulubionych ogórków mojej...

Mini ogórki konserwowe

Dodane przez: BlackOrchid90

Mini ogórki konserwowe

Gdy sezon na ogórki dobiega końca...

Ogórki konserwowe

Dodane przez: rzelkazag

Ogórki konserwowe

To jedne z moich ulubionych ogórków,...

ogórki konserwowe

Dodane przez: Nina80

ogórki konserwowe

domowe korniszony sprawdzą się...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE