Ogórki konserwowe

4.94 (196 ocen)

Tradycyjne ogórki, najlepsze.

Składniki:

  • Składniki: ( na ok. 6 słoików po 900ml)

    1 kg ogórków gruntowych
    2 marchewki
    1 cebula
    koper
    liść laurowy,ziele angielskie, pieprz czarny cały, gorczyca

    zalewa:

    9 szklanek wody
    1 szklanka octu
    1 szklanka cukru
    2 łyżki soli
Wystaw ocenę:

4.94 (196 ocen)

Zobacz również:

Przetwory Korniszony

Ogórki konserwowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ogórki umyć, odciąć końcówki. Marchewki umyć,obrać i pokroić w plasterki. Cebulę umyć,obrać i pokroić w piórka. Do każdego słoika(umytego i wyparzonego) wrzucamy przyprawy,koper, kilka plasterków marchewki i piórko cebuli. Następnie w słoiku układamy pionowo ogórki. Składniki na zalewę gotujemy. Zalewamy ogórki i pasteryzujemy ok. 13 minut. Następnie odstawiamy do góry nogami do wystygnięcia.
    Spozywamy po kilku tygodniach :)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ogórek

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować