Ogórki kiszone

  • wyświetlono: 1905 |
  • dodany do książki kucharskiej: 1 |
  • polecenia: 0

Ogórki, które zawsze muszą być w spiżarni. Świetnie zarówno do kanapek, sałatek, jak i na zupę.

Składniki

Zalewa:
- 1 l wody
- 2 łyżki soli (najlepiej kamiennej)

ogórki
listek wiśni
listek porzeczki
listek dębu
chrzan
czosnek świeży
biała gorczyca
liść laurowy
ziele angielskie
koper

Sposób przygotowania przepisu:

Ogórki kiszone

  • 1. Ogórki umyć, osuszyć. Do każdego słoika włożyć na dno baldach kopru, listek wiśni, dębu i porzeczki, liść laurowy oraz wsypać po kilka ziaren ziela angielskiego, 1/2 łyżeczki ziaren białej gorczycy. Dodać również 1-2 ząbki czosnku oraz po kawałeczku chrzanu (ok. 2-3 cm długości). Ułożyć ogórki (nie wciskać na siłę).

    Wodę z solą zagotować i gorącą zalewać ogórki w słoikach. Dobrze zakręcić. Odstawić na 48 godzin do wystudzenia, a następnie postawić w chłodnym i zacienionym miejscu.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

tania_kuchniaw_kilka_chwilzdrowie_na_talerzumoj_niedzielny_obiaddania_dla_urodysezonowe_przysmakiszkola_babciz_roznych_stron_swiatamama_mnie_nauczylaOgórkiogórki kiszoneprzetwory na zimęPrzetwory z ogórkówogórki kwaszonekwaszeniaki

Komentarze

Podobne przepisy

Ogórki kiszone

Dodane przez: Ola1984

Ogórki kiszone

Najlepsze, intensywne w smaku i...

Ogórki kiszone

Dodane przez: anka1988

Ogórki kiszone

Takie ogórki kiszone uwielbia moja...

ogórki kiszone

Dodane przez: Klaudia0318

Kiszone ogórki

Tradycyjne - najlepsze. Ogórki...

ogórki kiszone

Dodane przez: Beata12

Ogórki kiszone

Próbowałam wiele przepisów na ogórki...

image-00yd3ch

Dodane przez: Apetyczna babeczka

Ogórki kiszone

Ogórki kiszone można podawać jako...

image-1waie4r

Dodane przez: Yenn21

Ogórki kiszone

Ogórki według tego przepisu są...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE