Grzanki są niezwykle wdzięcznym daniem na śniadanie. Wyjątkowo łatwo je zrobić, a uśmiech na twarzy naszej drugiej połówki lub dzieci, którym takie śniadanie zaserwujemy, jest bezcenny. Poza tym grzanki to doskonała opcja w duchu less waste. Do ich przygotowania możemy bowiem wykorzystać resztki, które na talerzu przerodzą się w pełnoprawne, piękne danie. 

Jakie pieczywo do grzanek?

Największą zaletą przygotowywania grzanek jest to, że większość potrzebnych składników mamy w swojej kuchni. Do dodatków przejdziemy za chwilę, zatrzymajmy się jednak na chwilę przy pieczywie. Na pytanie, jakiego pieczywa użyć do grzanek, odpowiedź jest cudownie prosta: każdego, jakie macie pod ręką. Doskonale sprawdza się chleb. Jeśli kroicie go sami, przygotujcie kromki nieco grubsze niż na zwykłą kanapkę - w trakcie opiekania i tak stracą nieco objętości. 

Możecie też wykorzystać pokrojoną bagietkę czy bułki. Do grzanek na słodko pasuje też chałka. Co ważne, grzanki zrobicie również z wykorzystaniem pieczywa bezglutenowego. Pamiętajcie, że jeśli ograniczacie w diecie gluten, to musicie zrezygnować nie tylko z pieczywa pszennego, ale i żytniego czy orkiszowego. Alternatywą są wypieki gryczane, ryżowe lub kukurydziane. Szukajcie też bezglutenowych chlebów owsianych i z dodatkiem prosa.

Pokrojone pieczywo przed przygotowaniem grzanek trzeba opiec, tak by przyjemnie chrupało. Równie dobre będzie pieczywo podpieczone w piekarniku, podsmażone na patelni czy opieczone w opiekaczu do panini. Ciekawym pomysłem jest również użycie grilla - możecie wtedy zgrillować wszystkie składniki grzanek, nie tylko chleb. Możecie także ułożyć wszystkie produkty na pieczywie i dopiero wtedy zapiekać - warto jednak wziąć pod uwagę, że nie wszystkie produkty lubią być podgrzewane. Grzanki to idealny sposób na wykorzystanie czerstwego pieczywa, które dzięki opiekaniu zyska drugie życie!

Grzanki wytrawne i słodkie

Jajka, łosoś, ser, zioła, sos, owoce, bita śmietana - grzanki przyjmą wszystko. Na początku musicie sobie jednak odpowiedzieć na pytanie, czy przygotowujecie je w wersji wytrawnej czy słodkiej. Nie umiecie się zdecydować? Zróbcie i takie, i takie, słodkie będą wtedy deserem. 

Co położyć na grzankę? Nie przesadzajcie z ilością składników, nie zawsze więcej oznacza lepiej. Postawcie na sprawdzone połączenia, typu awokado, jajko, bekon lub łosoś, mascarpone, koperek. W wersji słodkiej pyszne są grillowane owoce podane z serem, np. brzoskwinie z kozim serem polane miodem, albo kawałki arbuza przełamane serem feta i kroplą octu balsamicznego. Zadbajcie o to, by na grzankach pojawiły się produkty o różnych smakach i teksturach - chleb jest elementem chrupkim, niech więc na grzance znajdzie się coś kremowego i coś soczystego.