Lubimy zapach domowego pieczywa. Z nostalgią wspominamy racuchy z jabłkami smażone przez nasze babcie albo chleby pieczone przez nasze mamy. Od czasu do czasu sami sięgamy po rodzinne receptury, aby powtórzyć smak znany z dzieciństwa, ale korzystamy z zamienników składników dostępnych obecnie w sklepie. I w ten prosty sposób można przygotować m.in. racuchy z jabłkami bez drożdży. Zobaczcie, jakie mamy sposoby na wypieki bez drożdży.

Wypieki bez drożdży – proszek do pieczenia

Wypieki bez drożdży najczęściej przygotowywane są z dodatkiem proszku do pieczenia. Proszek do pieczenia to połączenie mąki i substancji spulchniającej. Najpopularniejszym środkiem chemicznym jest wodorowęglan sodu, który pod wpływem temperatury ulatnia się wraz z dwutlenkiem węgla. Dlatego ciasta, bułki, chleby i placki z jabłkami są wyrośnięte. Do proszku do pieczenia dodawane są również regulatory kwasowości np.: sól kwasu mlekowego. W domowych warunkach można wzmocnić efekt napowietrzenia ciasta bez drożdży, gdy dodamy np.: sok z cytryny albo ocet jabłkowy. Z proszkiem do pieczenia można zrobić wiele bułek w angielskim stylu. W Wielkiej Brytanii popularne są scones podawane z masłem do popołudniowej herbaty. Warto wiedzieć, że można je spożywać na słodko. Scones orkiszowe z płatkami jaglanymi będzie doskonale smakować z konfiturą malinową lub powidłami śliwkowymi.

Wypieki bez drożdży – soda oczyszczona

Soda oczyszczona jest składnikiem proszku do pieczenia. Korzystając z sody oczyszczonej warto wiedzieć, że ma silniejsze działanie niż proszek do pieczenia. Potrzeba dodawać jej mniej do składników niż proszku do pieczenia. Ponadto soda oczyszczona wydziela dwutlenek węgla, który spulchnia ciasto jedynie w kwaśnym środowisku. Stąd warto dodawać sok z kwaśnych owoców lub trochę octu, podobnie jak w przypadku proszku do pieczenia. Soda w niewielkich ilościach często jest łączona z proszkiem do pieczenia, aby wzmocnić jego działanie. Ciasto z jabłkami to najprostszy wypiek, jaki możemy przygotować w domu stosując sodę oczyszczoną, ocet jabłkowy i szczyptę soli. Wypiek bez drożdży podobny jest do ciasta biszkoptowego a smak sody jest w ogóle nie wyczuwalny. Na śniadanie warto przygotować jogurtowe bułki na sodzie. To prosty przepis na przygotowanie ekspresowych, świeżych bułek na kanapki.

Wypieki bez drożdży – zakwas na chleb

Ostatnim sposobem na stworzenie wypieków bez drożdży jest wykorzystanie zakwasu. Zakwas na chleb to produkt złożony z pełnoziarnistej mąki np.: żytniej i wody. Odstawiony do fermentacji i codziennie dokarmiany mąką i wodą nabiera mocy. Zakwas żytni na chleb jest wypełniony naturalnymi bakteriami, które wspomagają trawienie. Młody zakwas chlebowy często jest wspomagany dodatkiem szczypty drożdży suszonych. Jednak nie jest to konieczne. Prawidłowo dokarmiany zakwas będzie bazą do rumianych i chrupiących bochenków. Chleb na zakwasie to także nieskończona ilość dodatków do zastosowania. Można przygotować chleb pszenny na zakwasie pszennym z orzechami