Co to jest orkisz?

Orkisz to odmiana pszenicy, ale znacznie zdrowsza od tej klasycznej, której używamy najwięcej. Zboże to jest mało wymagające pod względem uprawy, więc w mniejszym stopniu podlega modyfikacjom genetycznym. Jest zdrowsze i lepiej tolerowane. Mąka orkiszowa jest też bogata w składniki odżywcze - zawiera liczne minerały, witaminy z grupy B i łatwo przyswajalne białka. Czy mąka orkiszowa zawiera gluten? Tak, to wciąż odmiana pszenicy, więc orkisz zawiera gluten - nie może być spożywany przez osoby na ścisłej diecie bezglutenowej, ale osoby, które chcą tylko ograniczyć gluten, mogą po nią sięgnąć - jest bowiem łatwiejsza do strawienia.

Mąka orkiszowa - przepisy

Mąka orkiszowa jest wymarzona do wypieków - pokochacie zarówno chleb orkiszowy, jak i ciastka czy placki orkiszowe, a także proste i pyszne naleśniki. Mąka ta "zachowuje się" w wypiekach podobnie do zwykłej pszennej, ale może wymagać dodania nieco większej ilości spulchniacza. Uważajcie też z wodą - szczególnie mąka orkiszowa pełnoziarnista może okazać się bardziej chłonna, jak wiele "grubszych" mąk. Eksperymenty z pieczywem, radzimy rozpocząć od stopniowego mieszania orkiszu z innymi zbożami, na początek dobre będą bułki orkiszowe i pizza orkiszowa. Ta ostatnia jest nie tylko bardzo smaczna - przekonacie się, że będziecie się czuli po niej znacznie lżej niż po tej na tradycyjnym spodzie. Jeśli lubicie ziarna zbóż w każdej postaci, posmakują wam też płatki i kasza orkiszowa. Zobacz też: zakwas na chleb

Mąka orkiszowa - jaką kupić?

Choć coraz bardziej popularna, jej dostępność pozostaje umiarkowana - owszem, można dostać mąkę orkiszową i w supermarketach, i w dyskontach, ale zwykle jest dostępna tylko jedna jej wersja - albo jasna, albo pełnoziarnista. Tymczasem do słodkich wypieków polecamy szczególnie mąkę oczyszczoną. Do chleba, naleśników czy placków nada się także ta ciemniejsza.

Gofry orkiszowe - najlepsze!

Są proste, a przy tym doskonale chrupiące i pyszne - gofry orkiszowe to zdrowsza alternatywa dla tych z białej maki pszennej. Możecie je zrobić w wersji bez mleka, jeśli ograniczacie nabiał.

1 szklanka mąki orkiszowej

2 jajka

3/4 szklanki wody lub mleka

łyżka oleju

ćwierć łyżeczki proszku do pieczenia

szczypta soli

łyżeczka cukru

Wszystkie składniki umieść w misce i zmiksuj lub dokładnie połącz za pomocą trzepaczki. Wylewaj ciasto do maksymalnie rozgrzanej tortownicy i wypiekaj gofry przez 7-10 minut - aż się zezłocą.