Odrywane pszenne bułeczki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Drożdże rozetrzeć z 1 łyżką cukru.Połowę masła stopić,dodać szklankę mleka,lekko podgrzać.2 rodzaje mąki przesiać do miski,wbić jajko,dodać 3 łyżki cukru,cukier waniliowy,skórkę cytrynową,sól oraz drożdze na koniec wlać lekkim strumieniem mleko z tłuszczem.Zagnieść na jednolite ciasto.Przykryć i odstawić na około 15 minut.
2.Ciasto ponownie zagnieść i odstawić na kolejne 15 minut
3.Ciasto przełożyć na stolnicę ,uformować rulon,pokroić na 14 plastrów a następnie formować małe okrągłe bułeczki.Gotowe bułeczki przełożyć do natłuszczonej i obsypanej bułką tartą żaroodpornej formy(śr.25 cm)
4.Resztę masła stopić,dodać łyżkę cukru i pozostałe mleko,podgrzać a następnie polać bułeczki(powinny być lekko zanurzone w mieszance mleczno -tłuszczowej).Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec w temp.180-200 st.C przez około 30 minut.
Po wystudzeniu posypać cukrem pudrem wymieszanym z cynamonem.
Komentarze