Odrywane pszenne bułeczki

0 (0 ocen)

  • 60 min

Bułeczki są pulchne,puszyste i bardzo dobre,najlepiej smakują z konfiturą.

  • 60 min

Składniki:

  • -2,5 szklanki mąki pszennej
    -0,5 szklanki mąki pszennej- razowej
    -3 dag drożdży
    -1 jajko
    -skórka otarta z 1 cytryny
    -1 i 3/4 szklanki mleka
    -0,5 kostki masła
    -5 łyżek cukru
    -cukier waniliowy
    -szczypta soli

    Dodatkowo:

    -bułka tarta i tłuszcz do formy
    -cukier puder i cynamon do posypania

Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Bułki Desery

Odrywane pszenne bułeczki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-0fdiac3 1. Drożdże rozetrzeć z 1 łyżką cukru.Połowę masła stopić,dodać szklankę mleka,lekko podgrzać.2 rodzaje mąki przesiać do miski,wbić jajko,dodać 3 łyżki cukru,cukier waniliowy,skórkę cytrynową,sól oraz drożdze na koniec wlać lekkim strumieniem mleko z tłuszczem.Zagnieść na jednolite ciasto.Przykryć i odstawić na około 15 minut.
  • image-01lss4h 2. Ciasto ponownie zagnieść i odstawić na kolejne 15 minut
  • image-22b7bk7 3. Ciasto przełożyć na stolnicę ,uformować rulon,pokroić na 14 plastrów a następnie formować małe okrągłe bułeczki.Gotowe bułeczki przełożyć do natłuszczonej i obsypanej bułką tartą żaroodpornej formy(śr.25 cm)
  • image-018tfkd 4. Resztę masła stopić,dodać łyżkę cukru i pozostałe mleko,podgrzać a następnie polać bułeczki(powinny być lekko zanurzone w mieszance mleczno -tłuszczowej).Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec w temp.180-200 st.C przez około 30 minut.
    Po wystudzeniu posypać cukrem pudrem wymieszanym z cynamonem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Bułka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować