Odrywane bułeczki z truskawkami i kruszonką

  • wyświetlono: 43 |
  • dodany do książki kucharskiej: 1 |
  • polecenia: 0

Zapraszam na pyszne odrywane bułeczki z nadzieniem truskawkowym oraz chrupiącą kruszonką. Bułeczki wychodzą miękkie, delikatne i lekko maślane. Do tego pyszne truskawki i kruszonka-nam takie bułeczki bardzo smakują. Najlepsze z kubkiem mleka lub kakao. Można zrobić te bułeczki z nadzieniem z innych owoców-będą tak samo pyszne. Polecam

WIN_20170302_191418 (2)
  • 7 porcje
  • 180min
  • Łatwy

Składniki

2,5 szkl mąki orkiszowej tortowej + do podsypania
1 jajko
1/4 szkl cukru pudru
25 g drożdży świeżych
50 g masła
1/3 szkl ciepłego mleka
kruszonka: 1 łyżka masła zimnego
2 łyżki mąki orkiszowej tortowej
2 łyżki cukru pudru
nadzienie: 150 g truskawek
2 łyżki cukru pudru
1 łyżka mąki ziemniaczanej
5 łyżek zimnej wody

Sposób przygotowania przepisu:

Odrywane bułeczki z truskawkami i kruszonką

  • 1. Nadzienie: truskawki myjemy, usuwamy szypułki i kroimy na ćwiartki. Przekładamy do garnka, dodajemy cukier i zagotowujemy. Na małym ogniu gotujemy, aż truskawki puszczą sok, mieszamy. W zimnej wodzie rozprowadzamy mąkę ziemniaczaną i wlewamy do truskawek, mieszamy. Zagotowujemy i studzimy.
    Kruszonka: łączymy ze sobą masło, mąkę i cukier-rozcieramy między palcami, aż powstanie drobno kruszonka. Gotową kruszonkę wstawiamy do lodówki.
    Bułeczki: Do miski kruszymy drożdże, dodajemy łyżkę cukru, łyżkę mąki i kilka łyżek ciepłego mleka, mieszamy razem i odstawiamy pod przykryciem w ciepłe miejsce na 15 minut. W tym czasie rozpuszczamy masło i studzimy je. Następnie do rozczynu dodajemy jajko, resztę cukru pudru, rozpuszczone masło i mąkę. Zagniatamy elastyczne i gładkie ciasto, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. 30 minut. Po tym czasie przekładamy ciasto na stolnicę wysypaną mąką, lekko zagniatamy i dzielimy je na 7 kulek. Każdą kulkę rozpłaszczamy w dłoni i nadziewamy łyżeczką kisielu truskawkowego. Zlepiamy końce bułeczki i układamy ją w tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia (ja miałam o średnicy 20 cm). Robimy tak z pozostałym ciastem. Bułeczki posypujemy zimną kruszonką i odstawiamy pod przykryciem na 30 minut aby podrosły. Wstawiamy blaszkę z bułeczkami do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez ok. 45 minut w temperaturze 180 stopni.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

słodkie życieTruskawkikruszonkaśniadaniebułeczkiowocesłodkie bułeczkiodrywane bułeczki

Komentarze

Podobne przepisy

bułeczki śniadaniowe

Dodane przez: smerfetka79

Bułeczki odrywane

idealna propozycja na śniadanie...

Bułeczki maślane z kruszonką i konfiturą

Dodane przez: wedith1

Bułeczki maślane z kruszonką i konfiturą

Nie ma to jak świeża bułeczka na...

bułeczki maślane

Dodane przez: capri

bułeczki maślane z kruszonką

delikatne i pyszne

Chlebek odrywany z czosnkiem i serem

Dodane przez: Lipcowadziewczyna

Chlebek odrywany z czosnkiem i serem

Aromatyczny chlebek drożdżowy z...

bułeczki

Dodane przez: Anitka0804

Bułeczki maślane odrywane

Pyszne dobrze wyrośnięte maślane...

Maślane bułeczki z kruszonką

Dodane przez: Anitka0804

Maślane bułeczki z kruszonką

Pyszne maślany smak świetnie smakują...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE