Odrywane bułeczki drożdżowe z truskawkami

4.5 (155 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Rewelacyjne bułeczki drożdżowe. Bardzo smaczne i aromatyczne. Dziś w wersji z truskawkami ale można wykonać je z dowolnym nadzieniem. Mogą to być owoce sezonowe lub nawet nutella. Najlepiej smakują z kubkiem mleka

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • 500 g mąki
    50 g drożdży
    300 ml mleka
    100g margaryny
    2 łyżki czystego smalcu
    1 jajka
    2 żółtka
    1 szklanki cukru
    1 opakowanie cukru waniliowego
    otarta skórka i sok z połowy cytryny
    Kruszonka

    50g margaryny
    100g mąki
    2 łyżki cukry
Wystaw ocenę:

4.5 (155 ocen)

Zobacz również:

Desery

Odrywane bułeczki drożdżowe z truskawkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Z drożdży, 100ml mleka oraz łyżki mąki zrobić rozczyn, zostawić na 10 minut. Do dużej miski przesiać mąkę, dodać rozczyn, posiekaną margarynę, smalec i pozostałe składniki. Dobrze wyrobić ciasto. Przykryć miskę ściereczką odstawić na 1godz w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Po wyrośnięciu odrywać fragmenty formując małe kulki w głąb której wcisnąć po 1 truskawce. Układać bułeczki w niewielkiej odległości na okrągłej blasze wysmarowanej tłuszczem. Przed włożeniem do pieca posmarować roztrzepanym jajkiem, posypać bułeczki kruszonką i odstawić jeszcze na 15 minut do podrośnięcia po czym piec 40-45min / 190 stopni.

Porady

Najlepiej smakują polane lukrem lub upudrowane cukrem pudrem

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Truskawki

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować