Drożdżowe odrywane bułeczki z jeżynami

5 (143 ocen)

A w moim domu pachnie... .Są takie smaki do których uwielbiam wracać.Drożdżowe zdecydowanie przywraca wspomnienia cudownego dzieciństwa i domu,w którym zawsze pachniało ciastem.Szczególnie pamiętam właśnie te cudownie mięciutkie,odrywane bułeczki,które robiła mama z różnymi owocami z własnego ogrodu

Składniki:

  • Zaczyn:
    1 łyżka mąki pszennej
    30 g świeżych drożdży
    1 łyżeczka cukru
    3 łyżki ciepłego mleka
    Ciasto:
    500 g mąki pszennej
    100 ml jogurtu naturalnego niezbyt gęstego
    100 ml ciepłego mleka
    1 duże jajko
    4 łyżki drobnego cukru
    40 g roztopionego masła
    2 łyżki oleju
    szczypta soli
    Nadzienie:
    2 szklanki jeżyn
    1 łyżka budyniu waniliowego
    Kruszonka:
    75 g mąki pszennej
    50 g drobnego cukru do wypieków
    40 g zimnego masła
    Dodatkowo:
    1 małe jajko
    50 g masła
Wystaw ocenę:

5 (143 ocen)

Zobacz również:

Desery

Drożdżowe odrywane bułeczki z jeżynami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Zaczyn:
    Wszystkie składniki zaczynu mieszamy ze sobą i odstawiamy do wyrośnięcia na 10 minut,aż drożdże zaczną pracować.Zaczyn powinien podwoić swoją objętość.
  • 2. Ciasto:
    Do dużej miski wsypujemy mąkę,dodajemy jogurt,jajka,cukier,sól,olej,roztopione masło i wyrośnięty zaczyn.Wyrabiamy gładkie i elastyczne ciasto.Ja używam do tego miksera z końcówkami do drożdżowego.Ciasto powinno nie lepić się do dłoni i całkowicie odchodzić od miski.Gotowe ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy na około godzinę w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
  • 3. Kruszonka:
    Wszystkie składniki kruszonki łączymy ze sobą.Rozcieramy palcami składniki, aż uzyskamy kruszonkę.Wstawiamy do lodówki.
  • 4. Jeżyny mieszamy z budyniem.Wyrośnięte ciasto dzielimy na 12 równych części.Najpierw ważę całe ciasto.Wagę ciasta dzielę na 12 i ważę każdą część ciasta.W ten sposób otrzymuję równe bułeczki.Każdy kawałek ciasta delikatnie spłaszczam.Nakładam porcję jeżyn i dokładnie zlepiam,tworząc okrągłą bułeczkę.Blachę o wymiarach 33x23 cm wykładamy papierem do pieczenia.Na dno wylewamy rozpuszczone masło.Każdą bułeczkę obtaczamy w maśle i układamy równo na blaszce.
  • Drożdżowe odrywane bułeczki z jeżynami 5. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na około 20 minut.Piekarnik nagrzewamy do 180'C.Wyrośnięte bułeczki smarujemy roztrzepanym jajkiem i posypujemy kruszonką.Pieczemy około 20-25 minut.Najlepsze oczywiście są jeszcze ciepłe...ze szklanką zimnego mleka.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować