Róże karnawałowe

5 (145 ocen)

  • 25 min

Jest to stary przepis, który dostałam od babci. Co roku piekę je na tłusty czwartek i zabawy karnawałowe dzieci. Zawsze robią furorę :)

  • 25 min

Składniki:

  • 1/2 kg mąki pszennej
    3/4szkl. letniego mleka
    5 dag drożdży
    3 łyżki cukru (lub brązowy)
    2jajka
    5 dag roztopionej, ostudzonej margaryny (lub 50 ml oleju rzepakowego)
    olej do smażenia
    cukier puder do posypania
Wystaw ocenę:

5 (145 ocen)

Zobacz również:

Desery

Róże karnawałowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • wykonanie 1. Z drożdży, cukru i letniego mleka zrobić rozczyn. Przykryć odstawić do wyrośnięcia (ok. 15 minut).
    Margarynę roztopić, wystudzić (lub zastąpić olejem ). Połączyć ją następnie z mąką, wbić jajka. Dodać rozczyn. Wszystko wymieszać, wyrobić. Pozostawić do podwojenia objętości pod ściereczką.
    Po tym czasie, ciasto wałkować partiami, wycinać krążki o różnej wielkości.
    Delikatnie nacinać w koło i nakładać jeden na drugi mocniej przyduszając.
    Można lepić na białko.
    Tak pozlepiane róże wrzucać na gorący olej najmniejszym krążkiem w dół.
    Po upieczeniu pudrować i udekorować dowolnym dżemem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować