Jest to stary przepis, który dostałam od babci. Co roku piekę je na tłusty czwartek i zabawy karnawałowe dzieci. Zawsze robią furorę :)
25 min
Składniki:
1/2 kg mąki pszennej
3/4szkl. letniego mleka
5 dag drożdży
3 łyżki cukru (lub brązowy)
2jajka
5 dag roztopionej, ostudzonej margaryny (lub 50 ml oleju rzepakowego)
olej do smażenia
cukier puder do posypania
Róże karnawałowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Z drożdży, cukru i letniego mleka zrobić rozczyn. Przykryć odstawić do wyrośnięcia (ok. 15 minut).
Margarynę roztopić, wystudzić (lub zastąpić olejem ). Połączyć ją następnie z mąką, wbić jajka. Dodać rozczyn. Wszystko wymieszać, wyrobić. Pozostawić do podwojenia objętości pod ściereczką.
Po tym czasie, ciasto wałkować partiami, wycinać krążki o różnej wielkości.
Delikatnie nacinać w koło i nakładać jeden na drugi mocniej przyduszając.
Można lepić na białko.
Tak pozlepiane róże wrzucać na gorący olej najmniejszym krążkiem w dół.
Po upieczeniu pudrować i udekorować dowolnym dżemem.
Komentarze