Nóżki drobiowe na podhalańską nutę

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Dla 3 osób
  • Łatwy

Ostatnio znudziło mi się mięso pieczone w piekarniku, dlatego zaczęłam trochę kombinować i tak oto powstało mega pyszne a jednocześnie proste danie. I w sumie robi się samo. Zapraszam.

  • 60 min
  • Dla 3 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 400 g kapusty kiszonej
    2 cebule
    ok 1 szklanka wody
    3 nóżki z kurczaka
    Sok z 1/2 cytryny
    3 ząbki czosnku
    1/2 łyżeczki ostrej papryki mielonej
    1/2 łyżeczki białego pieprzu
    1/2 łyżeczki pieprzu
    Sól do smaku
    4 łyżki oleju
    100 ml śmietany 30%
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Nóżki drobiowe na podhalańską nutę - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięso umyć, osuszyć. Do małej miseczki zetrzeć czosnek na tarce o drobnych oczkach, dodać resztę resztę przypraw i sok z cytryny. Wymieszać. Mieszanka posmarować mięso, przykryć folią i wstawić do lodówki na 2 godziny.
  • 2. Cebulę drobno posiekać. Kapustę również. W rondlu rozgrzać olej, wrzucić cebulę. Zeszklić ją. Dodać Kapustę, zmniejszyć ogień i dusić do miękkości. W razie konieczności dodawać po odrobinie wody.
  • 3. Mięso zrumienić na reszcie oleju. Przełożyć do rondla, dodać wody i dusić całość około 40 minut. Kontrolować ilość wody, aby danie się nie przypaliło. Na 10 minut przed końcem duszenia odparować nadmiar płynu. Doprawić solą i pieprzem. Wyjąć mięso, do kapusty dodać śmietanę i dokładnie wymieszać. Dodać ponownie mięso, zagotować i podawać.

    Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kapusta kiszona Udka z kurczaka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Gotowanie Duszenie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować