Ostatnio znudziło mi się mięso pieczone w piekarniku, dlatego zaczęłam trochę kombinować i tak oto powstało mega pyszne a jednocześnie proste danie. I w sumie robi się samo. Zapraszam.
60 min
Dla 3 osób
Łatwy
Składniki:
400 g kapusty kiszonej
2 cebule
ok 1 szklanka wody
3 nóżki z kurczaka
Sok z 1/2 cytryny
3 ząbki czosnku
1/2 łyżeczki ostrej papryki mielonej
1/2 łyżeczki białego pieprzu
1/2 łyżeczki pieprzu
Sól do smaku
4 łyżki oleju
100 ml śmietany 30%
Nóżki drobiowe na podhalańską nutę - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mięso umyć, osuszyć. Do małej miseczki zetrzeć czosnek na tarce o drobnych oczkach, dodać resztę resztę przypraw i sok z cytryny. Wymieszać. Mieszanka posmarować mięso, przykryć folią i wstawić do lodówki na 2 godziny.
2.Cebulę drobno posiekać. Kapustę również. W rondlu rozgrzać olej, wrzucić cebulę. Zeszklić ją. Dodać Kapustę, zmniejszyć ogień i dusić do miękkości. W razie konieczności dodawać po odrobinie wody.
3.Mięso zrumienić na reszcie oleju. Przełożyć do rondla, dodać wody i dusić całość około 40 minut. Kontrolować ilość wody, aby danie się nie przypaliło. Na 10 minut przed końcem duszenia odparować nadmiar płynu. Doprawić solą i pieprzem. Wyjąć mięso, do kapusty dodać śmietanę i dokładnie wymieszać. Dodać ponownie mięso, zagotować i podawać.
Komentarze