Na czosnkową nutę

4.5 (189 ocen)

Pyszna , domowa wędlina ! Palce lizać !!

Składniki:

  • 60 dag łopatki bez kości
    20dag karczku
    peklosól
    4 duże ząbki czosnku bądź 6 małych
    gałka muszkatołowa -1/3 łyżeczki
    pieprz- 1/2 łyżeczki
    ostra papryka mielona-większa szczypta
    pieprz ziołowy - 1/3łyżeczki


    Przybory:
    1 szynkowar
    1 woreczek ( ja używam do mrożenia)
Wystaw ocenę:

4.5 (189 ocen)

Zobacz również:

Przystawki Dodatki Wędliny

Na czosnkową nutę - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Łopatkę kroimy na kostkę o grubości 3cm x 3cm. Karkówkę mielimy na sicie 3.0 mm
  • 2. Do mięsa dodajemy peklosól- 2dag na 1kg mięsa. I 150 ml przegotowanej wody z 1 łyżeczką cukru. Porządnie mieszamy. Przykrywamy i odstawiamy do lodówki na 2 dni.
  • punkt 3 3. Po upeklowaniu dodajemy przyprawy i zmiażdżone ząbki czosnku, porządnie mieszamy
  • 4. Po dokładnym wyrobieniu mięso włożyć do woreczków do zamrażania i ściśle ubić w szynkowarze. Zostawiamy wolne miejsce ok 1-1,5 cm od górnej krawędzi.
  • 5. Szynkowar włożyć do garnka z wodą aby był prawie cały zanurzony, parzyć 2 godz w temp. 80-85 st.C.

Porady

Woda nie może się dostać to części " otwartej" czyli tam gdzie przyciskamy mięso.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Czosnek Przyprawy Wędlina

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Przekąska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować