60 dag łopatki bez kości
20dag karczku
peklosól
4 duże ząbki czosnku bądź 6 małych
gałka muszkatołowa -1/3 łyżeczki
pieprz- 1/2 łyżeczki
ostra papryka mielona-większa szczypta
pieprz ziołowy - 1/3łyżeczki
Przybory:
1 szynkowar
1 woreczek ( ja używam do mrożenia)
Na czosnkową nutę - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Łopatkę kroimy na kostkę o grubości 3cm x 3cm. Karkówkę mielimy na sicie 3.0 mm
2.Do mięsa dodajemy peklosól- 2dag na 1kg mięsa. I 150 ml przegotowanej wody z 1 łyżeczką cukru. Porządnie mieszamy. Przykrywamy i odstawiamy do lodówki na 2 dni.
3.Po upeklowaniu dodajemy przyprawy i zmiażdżone ząbki czosnku, porządnie mieszamy
4.Po dokładnym wyrobieniu mięso włożyć do woreczków do zamrażania i ściśle ubić w szynkowarze. Zostawiamy wolne miejsce ok 1-1,5 cm od górnej krawędzi.
5.Szynkowar włożyć do garnka z wodą aby był prawie cały zanurzony, parzyć 2 godz w temp. 80-85 st.C.
Porady
Woda nie może się dostać to części " otwartej" czyli tam gdzie przyciskamy mięso.
Komentarze