Norweskie fiskekaker

4.49 (175 ocen)

  • 45 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Norweskie niezwykle smaczne kotlety rybne-fiskekaker należą do najbardziej popularnych potraw w Norwegii. Prosta, ludowa potrawa norweska podawana z warzywami.

  • 45 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - filety z dorsza bez skóry (lub inne białe ryby): 700 gramów
    - bułka kajzerka(czerstwa)-masa: 1 sztuka
    - mąka ziemniaczana: 1 łyżeczka
    - mleko 3,2 %: 50 mililitrów
    - cebula biała - posiekana: 1 łyżka
    - sól: 2 szczypty
    - pieprz: 1 szczypta
    - czosnek: 1 ząbek
    - natka zielonej pietruszki- posiekana: 2 łyżki
    - olej rzepakowy (lub masło): 6 łyżek
    - mąka pszenna: 2 łyżki
Wystaw ocenę:

4.49 (175 ocen)

Zobacz również:

Przystawki

Norweskie fiskekaker - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • kotlety rybne z Norwegii 1. Bułkę kajzerkę namoczyć w wodzie, dokładnie odcisnąć. Wszystkie składniki zmiksować na gładką masę w blenderze, doprawić. Na teflonowej patelni rozgrać olej lub masło.Z powstałej masy uformować duże kotlety, posypać z wszystkich stron mąką pszenną i usmażyć na złoty kolor.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Bułka

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

Jeśli posmakował Ci ten przepis, wypróbuj też inne dania kuchni norweskiej. 

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Kuchnia norweska Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować