Kvæfjordkake – norweskie ciasto

4.42 (189 ocen)

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Kvæfjordkake – norweskie ciasto z kremem budyniowym i bezą, posypaną migdałami. Ciasto bardzo smaczne a w szczególności posmakował mi krem budyniowy. Ogólnie ciasto wyszło mi dość wysokie, a wszystko przez to, że do bezy dodałam dodatkowo dwa białka które zostały mi od kremu. 

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • ciasto:
    150 g miękkiego masła
    0,5 szkl cukru
    4 żółtka
    1 szkl mąki pszennej luksusowej
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    5 łyżek mleka
    szczypta soli

    beza:
    4 białka
    3/4 szkl cukru
    100 g migdałów w płatkach
    szczypta soli

    masa budyniowa;
    400 ml mleka
    3 żółtka
    1 jajko
    75 g cukru
    2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
    25 g masła
    3 czubate łyżki skrobi kukurydzianej bądź ziemniaczanej
    125 ml śmietany kremówki
Wystaw ocenę:

4.42 (189 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Ciasto z kremem Beza

Kvæfjordkake – norweskie ciasto - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. ciasto: Masło ubijamy z cukrem na puszystą masę. Następnie dodajemy po jednym żółtku cały czas miksując. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i solą. Do masy dodajemy na przemian część mąki i mleko. oraz proszek i sól. Miksujemy nie za długo tylko do połączenia składników. Masę wykładamy na blachę do pieczenia, wyłożoną papierem do pieczenia- robiąc prostokąt ok 20×30 cm.
  • 2. beza: Piekarnik nastawiamy na 180c . Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli. Następnie powoli dodajemy cukier. Bezę wykładamy na ciasto, posypujemy migdałami. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok 30 minut. Odstawić do całkowitego ostudzenia.
  • 3. krem: Do miski wbić żółtka oraz całe jajko; dodać cukier, ekstrakt waniliowy oraz skrobię. Zmiksować do uzyskania gładkiej i puszystej masy. Mleko doprowadzić prawie do wrzenia, zdjąć z ognia i bardzo powoli wlać do masy, miksując na wolnych obrotach. Masę przelać ponownie do garnka i gotować na małym ogniu, ciągle mieszając do zgęstnienia. Następnie dodać masło i wymieszać aż się rozpuści. Masę budyniową ostudzić w lodówce. Kremówkę ubić na sztywno i wmieszać powoli do ostudzonego budyniu.
  • 4. Ciasto przekroić na pół. Jedną połowę posmarować kremem budyniowym i przykryć drugą. Wstawić do lodówki. Najlepsze jest następnego dnia.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Migdały

Notka redakcyjna

Jeśli posmakował Ci ten przepis, wypróbuj też inne dania kuchni norweskiej. 

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Pieczenie Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować