Ciasteczka norweskie

4.5 (2 ocen)

  • 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Urocze ciasteczka pieczone w Norwegii na Boże Narodzenie. Inna nazwa to Berlinerkranser która podobno świadczy o tym, że niemieccy imigranci przywieźli do Norwegii ten przepis. Kształtem mają imitować wieńce.

Do zrobienia tych ciastek używamy surowe i gotowane żółtka. Dzięki temu są kruche i mają piękny żółty kolor. Przed pieczeniem smarujemy je białkiem i posypujemy cukrem perlistym, Pyszne, kruche, maślane, ciekawe w kształcie, polecam.

  • 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • 1 żółtko z jajka ugotowanego na twardo

    1 surowe żółtko

    90 g cukru

    1 łyżeczka cukru waniliowego

    100 g miękkiego masła

    150 g mąki pszennej

    białko do posmarowania wierzchu

    cukier perlisty do posypania
Wystaw ocenę:

4.5 (2 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Kruche ciasto Ciastka

Ciasteczka norweskie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do miski wbić żółtko, dodać cukier i gotowane żółtko, dobrze rozetrzeć łyżką. Dodać cukier waniliowy, miękkie masło oraz mąkę, wyrobić jednolite ciasto. Podzielić na 43 części. Z każdej z nich wałkować ok. 14 cm wałeczki, przełożyć je w połowie tworząc coś podobnego do nie zawiązanej pętelki.

    Białko roztrzepać widelcem, każde ciastko nim posmarować, posypać cukrem perlistym.

    Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180C, piec ok. 17 minut.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować