Nocne bułeczki śniadaniowe

5 (3 ocen)

  • 15 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Małe przyjemności o poranku to min chrupiące bułeczki. Można pójść do pobliskiej piekarni albo upiec samemu przygotowując ciasto wieczorem. Rano pozostaje tylko uformować bułeczki i upiec w nagrzanym piekarniki. Przygotowałam je z mąki orkiszowej ponieważ od lat używam tylko tej mąki za sprawą diety św Hildegardy z Bingen, Ale Ty możesz przygotować swoje ze zwykłej pszennej.

  • 15 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • na 6 sztuk

    250 g mąki orkiszowej jasnej ( lub 200 g jasnej i 50 g pełnoziarnistej

    1/2 opakowania suchych drożdży

    szczypta soli

    1 łyżka cukru trzcinowego/ miodu lub erytrytolu/ksylitolu

    120 ml mleka/ napoju migdałowego

    40 ml oleju

    1 łyżka rodzynek ( jeśli lubisz)

    jajo

    1 łyżka mleka/napoju migdałowego do posmarowania, rozbełtane z odrobiną zimnej wody
Wystaw ocenę:

5 (3 ocen)

Zobacz również:

Bułki drożdżowe

Nocne bułeczki śniadaniowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przygotowanie wieczorem:

    Podgrzać lekko mleko i rozpuścić drożdże. Mąkę przesiać. Do mąki wlać mleko z drożdżami, dodać cukier, szczyptę soli, rodzynki, olej i wbić jajo. Wyrabiać ok. 8-10 minut. Kiedy ciasto będzie elastyczne nałożyć na miskę czepek albo przykryć folią. Odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na 20-30 minut. Kiedy ciasto ruszy wstawić na noc do lodówki. Rano wyjąć ciasto odstawić w ciepłe miejsce aby się ogrzało ( ok.30 minut aż urośnie). Z wyrośniętego ciasta uformować bułeczki dzieląc ciasto na sześć równych części. U mnie wszyły po 72 g. każda. Bułki ułożyć na wyłożonej papierem blasze do pieczenia. Przykryć ściereczką, odstawić do wyrośnięcia na kolejne 30 min. Można też ułożyć je do tortownicy tak aby po wypieczeniu dały się odrywać. Wierzch bułek posmarować mlekiem/ mlekiem migdałowym. Rozgrzać piekarnik do 190 stopni C. Piec ok. 20-25 min.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mąka orkiszowa

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować