Pyszne maślane bułeczki, które śmiało można przygotować dzień wcześniej, a upiec tuż przed śniadaniem. Są doskonałym pomysłem na słodki początek dnia dla naszych pociech i nas samych.
Nocne bułeczki śniadaniowe z czekoladą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mleko lekko podgrzewamy, mieszamy razem z drożdżami, cukrem i łyżką mąki pszennej. Pozostawiamy do wyrośnięcia. Pozostałą mąkę przesiewamy, dodajemy sól oraz mąkę ziemniaczaną. Masło topimy i studzimy, jajko roztrzepujemy widelcem.
Do przesianej mąki dodajemy po kolei: rozczyn drożdżowy oraz jajko i ciepłą (ale nie gorącą) wodę. Wyrabiamy łyżką, wlewamy masło i ponownie wyrabiamy aż do całkowitego wchłonięcia się tłuszczu. Najlepiej dłonią. Gotowe ciasto przekładamy do natłuszczonej olejem miski, przykrywamy folią spożywczą i wstawiamy do lodówki na całą noc.
2.Kolejnego dnia roztapiamy 1/3 tabliczki mlecznej czekolady, studzimy. Połowę ciasta zostawiamy, a do drugiej dodajemy roztopioną czekoladę. Wyrabiamy na stolnicy (możemy troszkę podsypać mąką. Robimy długi na ok 40cm wałek. Drugą część (bez czekolady) również raz jeszcze wyrabiamy i robimy taki sam wałek. Ciasto zlepiamy ze sobą i dzielimy na 5-6 kawałków.
3.Każdy wałek rolujemy na cienki i dł. na ok 30cm pasek. Zwijamy na środku na supełek, a następnie podwijamy jeden bok od góry do spodu, a drugi od spodu do środka. Pozostawiamy bułki na blasze wyłożonej papierem do pieczenia do wyrośnięcia.
4.Wyrośnięte bułki smarujemy roztrzepanym jajkiem i wkładamy do nagrzanego do 190st C piekarnika i pieczemy ok 20 minut.
Komentarze