Niprzyzwoicie pyszny i lekki sernik bez tłuszczu! - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Do miski wkruszamy twaróg, dodajemy serek homogenizowany oraz żółtka (białka wbijamy do drugiego naczynia).
Ser miksujemy z żółtkami, następnie dodajemy cukier, miód, proszek do pieczenia, kasze mannę i aromat.
2.Nagrzewamy piekarnik do 190 stopni i przygotowujemy formę - ja użyłam tortownicy o średnicy 25 centymetrów, którą wyłożyłam papierem do pieczenia.
3.Następnie do białek dodajemy szczyptę soli i ubijamy pianę, którą przelewamy do wcześniej przygotowanej masy - całość miksujemy (bardzo krótko).
4.Gotowe ciasto wlewamy do formy, układamy na nim plastry pomarańczy oraz posypujemy po wierzchu rodzynkami.
5.Pieczemy 45 minut (powinno się wyraźnie zarumienić).
6.W międzyczasie rozpuszczamy galaretkę (w nieco mniejszej ilości wody niż jest w przepisie) i odstawiamy do ostygnięcia.
Gdy wyjmiemy sernik z piekarnika musimy poczekać aż całkowicie ostygnie, a galaretka będzie już na pograniczu ścięcia - wtedy wlewamy ją do formy i wstawiamy do lodówki.
7.Przed wyjęciem ciasta z formy odkrawamy je nożem od ścianek.
Komentarze